Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak korizme

Danas je Pepelnica – znate li što se na taj dan radi? "Ovo vrijeme pred nas stavlja jedno jedino pitanje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi je dan korizme poznatiji kao Pepelnica ili Čista srijeda. Na današnji dan svećenici vjernicima na čelu pepelom prave znak križa pozivajući ih na pokajanje.

Čista je srijeda ili Pepelnica, dan kojim započinje razdoblje korizme ili četrdesetodnevnice, odnosno vrijeme od 40 dana, ne računajući nedjelje, priprave za proslavu Uskrsa.

Pročitajte i ovo Sveti Valentin u korizmi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Što je bitnije Romantična večera ili post? Što kad Valetinovo i Čista srijeda padnu na isti dan Mladi par (Ilustracija: Gulliver/Thinktock) Što obilježiti? Preklapanje prvi put od 1945. godine: Dvojba s kojom će se mnogi kršćani suočiti u srijedu

Korizma je razdoblje pokore i odricanja kojim se kršćani pripremaju za Uskrs, koji se ove godine slavi 1. travnjaU doba korizme vjernici su pozvani postiti, žrtvovati se, moliti i činiti što više milosrdnih djela.

Čista srijeda, uz Veliki petak, jedini je dan u godini kada su post i nemrs obavezni.

Posipanje pepelom

Na blagdan Pepelnice svećenici vjernike posipaju pepelom i tom prilikom izgovaraju riječi: "Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti" ili "Obratite se i vjerujte Evanđelju!"

Pepeo kojim se posipaju vjernici simbolizira pokoru i poziv katoličkim vjerinicima da razviju duh poniznosti i žrtve. Također, podsjeća ih da je Bog velikodušan i milorsrdan prema onima koji mu se obraćaju pokorna srca.

Pepeo, koji se dobije od grančica palme koje su blagoslovljenje na Cvjetnicu prošle godine, blagoslivlja se svetom vodom i tamjanom. Ljude bi trebao podsjećati na njihovu prolaznost.

Korizmeno vrijeme koje počinje Pepelnicom za katolike je vrijeme razmišljanja o lošim navikama koje bi trebali promijeniti.

Zagrebačka nadbiskupija o važnosti Pepelnice

Iz Zagrebačke nadbiskupije za DNEVNIK.hr dodatno su objasnili značaj Pepelnice u životima vjernika. Kažu kako je Pepelnica, odnosno korizma ponajprije "poziv vjernicima da zastanu u svojoj svakodnevnici, da si posvijeste svoju prolaznost i da naprave svojevrsnu duhovnu inventuru kroz vrijeme korizme".

"Pepelnica označava prvi korak u vlastitu pustinju kako bismo se suočili s promašajima, ranama, traumama, lažima, maskama i svime onime što nas udaljava od istine o sebi, bližnjima; o našem i životu općenito. No to nije put u kojem vjernik ostaje sam. Taj hod kroz pustinju vlastitog života u korizmi odvija se s Isusom, s Bogom koji je pobijedio smrt i uskrsnuo pokazujući tako put svima koji mu žele vjerovati. Zato se u vrijeme korizme preporučuje ozbiljnost, tišina, molitva, pokora, sakramentalni život kako bi se moglo čuti Božji glas, glas Duha Svetoga koji nam jedini može odgovoriti na sva naša pitanja i boli. Korizma je zapravo radosno vrijeme susreta čovjeka s Bogom. Radosni susret nas 'bolesnika' s milosrdnim i ozdraviteljskim Isusovim dodirom", objašnjavaju iz Zagrebačke nadbiskupije. 

"Dakle, inicijativa je na čovjeku koji u svojoj slobodi može, a ne mora prihvatiti tu Božju Očinsku ruku koja ga želi dodirnuti i osloboditi iz okova različitih strahova kojima robuje. Pepelnica, vrijeme korizme pred nas stavlja jedno jedino pitanje – želiš li doista ozdraviti? I to pitanje postavlja Isus pozivajući nas da se usudimo napustiti svoje lažne sigurnosti, skinuti svoje lažne maske, osloboditi se oklopa laži i strahova kojima robujemo kako bi s Njime zakoračili u istinski život", dodaju.

Post i nemrs

Kako je već spomenuto, Crkva na Čistu srijedu i Veliki petak propisuje post i nemrs. Postiti znači najesti se jednom do sita u danu, a ne mrsiti znači ne jesti meso. Obično se osim mesa ne jedu ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi. Naglasak je na umjerenosti u hrani, štoviše dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu i odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti.

Post obvezuje sve vjernike od navršene 18. do započete 60. godine života, dok nemrs obvezuje sve koji su navršili 14 godina života u sve petke, a napose korizmene, osim onda kada na taj dan padne svetkovina.

Post i nemrs ne obvezuju one koji se nalaze u težim životnim situacijama, kao što su npr. bolesnici, trudnice, dojilje, putnici ili oni kojima je zbog trenutačnih okolnosti u kojima se nalaze teško postiti i ne mrsiti. U takvim se okolnostima preporučuje, ako je to fizički moguće, da se post i nemrs zamijene nekim drugim djelom pokore.

Papina korizmena poruka

U ovogodišnjoj korizmenoj poruci papa Franjo pozvao je vjernike da razmisle o uzrocima nasilja nad migrantima i vlastitoj sebičnosti, da se čuvaju lažnih proroka, lakih užitaka i pohlepe te da se u korizmi posvete molitvi, postu i milosrdnim djelima.

"Mnogo je Božje djece očarano trenutnim zadovoljstvima pogrešno ih brkajući s istinskom srećom. Koliko je muškaraca i žena zarobljeno snovima o bogatstvu, a oni ih samo čine robovima profita i sitnih interesa", poručio je Papa.

Govoreći o lažnim prorocima, Papa je rekao lažni proroci mogu biti i "'šarlatani' koji nude laka i trenutačna rješenja za patnje koja se ubrzo pokažu potpuno beskorisnima".

"Koliko je mladih ljudi uvučeno u igru droge, jednokratnih veza, lake i nepoštene zarade", zapitao se Papa pa naglasio kako "pohlepa za novcem uništava milosrđe više od svega drugog". (Hina/Ma.B.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene