Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povodom Dana sjećanja

Penava odbrusio Plenkoviću i Medvedu: "Ja odlučujem što je u gradu prihvatljivo, a što nije i koji plakati se nalaze na kojim javnim površinama"

Ivan Penava
Ivan Penava Foto: Damjan Tadic/Cropix
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je u utorak da "ne postoji tema o dva plakata" za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i da će u Vukovaru biti izviješen samo jedan plakat, onaj koji je odobrio vukovarski Odbor za obilježavanje Dana sjećanja.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je da "ne postoji tema o dva plakata" za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, nego da će biti izviješen samo jedan plakat i to onaj kojeg je odobrio vukovarski Odbor za obilježavanje Dana sjećanja.

"Nema te teme. To je nešto što cijelo vrijeme komunicira tzv. Vijeće za pijetet i premijer, ali od te priče nema ništa. Vlada i premijer našli su se s tim tezama u pravnom vakumu", izjavio je Penava novinarima uoči svečanosti otkrivanja spomen-obilježja obaranju prvog zrakoplova u Domovinskom ratu u Vukovaru.

Pročitajte i ovo Spomen-obilježje na obaranje prvog zrakoplova u Domovinskom ratu - 4 U čast Luki Andrijaniću U Vukovaru spomenik na obaranje prvog zrakoplova: "Godinama smo se borili da se napravi"

Vijeće za pijetet nedavno je prihvatilo program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, ali nije se suglasilo s korištenjem plakata koji je izradio Grad Vukovar, ustvrdivši da je neprihvatljiv jer je "u javnosti potaknuo brojne negativne rasprave i reakcije, te izazvao podjele i uznemirenost u velikom dijelu braniteljsko-stradalničke populacije".

Penava u vezi toga ističe kako svaki grad u Hrvatskoj ima svoga čelnika, koji je domaćin u tom gradu i raspolaže komunalnim službama.

"U slučaju Vukovara komunalnim službama raspolažem ja i preko njih odlučujem što je u gradu prihvatljivo, a što nije i koji plakati se nalaze na kojim javnim površinama. Ne može to raditi ni predsjednik države niti Vlade niti Sabora, i to nikome ne pada na pamet osim ministru branitelja i predsjedniku Vlade gospodinu Plenkoviću. On to pod broj jedan ne može, pod broj dva i ako pokuša ne može ništa", kazao je Penava.

"I onda vi imate nažalost premijera države koji se nađe zavaravat ljude s pričama o nekakvih drugim plakatima, organizacijama", dodao je. 

Također je podsjetio kako svako okupljanje u Vukovaru potpisuje on kao gradonačelnik te je odgovoran za sve što se dogodi u koloni.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević nakon otvorenja Interlibera Tomašević o dopisu da se sa Mirogoju planira premještaj hrvatskih vojnika: "Sve što piše mi apsolutno nije poznato niti je istinito"

"Ne čini to nikakav premijer, nikakav predsjednik, nego ja kao gradonačelnik. Sve ove dane smo slušali kako to nešto ne može, a ja sam čekao da vidim kako to ne može. Sada ćemo im demonstrirati i pokazati da ta kolona pripada Vukovaru", poručio je

Pozvao je premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića da se pridruže koloni sjećanja 18. studenog, ali u kontekstu koji je predvidio vukovarski Odbor - tako da ovogodišnju kolonu predvode pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

"Nama je cijelo vrijeme jedna kolona na pameti... Vrlo su mi neozbiljne te izjave oko drugog plakata, stavljanja ingerencija... tako se zna tko je domaćin u gradu Vukovaru", zaključio je Penava.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene