Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Posljedice nerada''

Grbin o čišćenju unutar SDP-a: ''To nisu lake niti popularne odluke'', oglasili se i izbačeni članovi: ''On nikada nije bio moj izbor''

Nakon što je Glavni odbor SDP-a na svojoj sjednici u lipnju raspustio gradske organizacije u Zagrebu i Slavonskom Brodu, u utorak je završio rok od 45 dana u kojem je provedena ponovna evidencija članstva u te dvije organizacije i prestalo članstvo nekim dosadašnjim članovima stranke, sukladno kriterijima koje je donijelo Predsjedništvo SDP-a.

''Odluka o raspuštanju ovih gradskih organizacija donesena je jer su te organizacije imale duboke, suštinske, višegodišnje probleme u funkcioniranju i za to su morali odgovarati ljudi koji su obnašali funkcije u tim organizacijama. Biran sam za predsjednika stranke da rješavam probleme koje u stranci postoje, a kako bismo se mogli konačno početi baviti onime za što su nas građani i izabrali'', rekao je Peđa Grbin.

Dodao je kako bi, kako kaže, bilo neodgovorno da kao predsjednik stranke, promatra i ne reagira na to da članovi stranke opstruiraju lokalne izbore, odmažu kandidatima ili godinama pretpostavljaju svoje interese stranci. ''Osim što bi to bilo neodgovorno od mene, za stranku bi to bilo pogubno. To nisu lake niti popularne odluke, ali su nužne ako želimo osigurati da stranka počne normalno funkcionirati i raditi svoj posao'', naveo je Grbin u priopćenju.

U dvije organizacije SDP-a, u Zagrebu i Slavonskom Brodu, dosad je bilo otprilike upisano 5000 članova, no mnogi su bili fiktivni članovi. Sada ih ostaje oko 2000 tisuće. Protekom od 45 dana, članstvo u stranci prestalo je i nekim članovima Kluba zastupnika SDP-a, kao što su Rajko Ostojić, Nikša Vukas, Zvane Brumnić, Marina Opačak Bilić te bivšem predsjedniku Gradske organizacije u Zagrebu, Gordanu Marasu. Odluka da im se ne produži članstvo je politička odluka, navodi Grbin, koja je kako kaže, prije svega posljedica njihovog rada na vodećim dužnostima u stranci te nereda koje su i ostavili iza sebe, a čije posljedice stranka osjeća i dan-danas.

Pročitajte i ovo Ivan Račan SMJENA NA LJEVICI, RASKOL NA DESNICI SDP-ov Ivan Račan o promjenama na političkoj sceni: ''Izgubili smo svoj put. Moramo ponovno izgraditi stranku gotovo od početka"

Pročitajte i ovo Marina Opačak Bilić POTVRĐENO DNEVNIKU NOVE TV SDP-ova zastupnica Marina Opačak Bilić pod izvidima DORH-a zbog sumnji u gospodarski kriminal

''Odluka je donesena kako bi završili stranački sukobi i svađe zbog kojih se SDP ne može posvetiti kvalitetnom radu i izradi nužnih politika i rješenja za građane i Hrvatsku. SDP pa tako i ove dvije gradske organizacije, a pogotovo u Zagrebu, ima brojne članice i članove s vizijom i kvalitetnim idejama kako osigurati da se stranka napokon počne baviti temama koje su građanima i građankama Zagreba bitne'', ističe.

Od njih, kao i od svih članova Kluba zastupnika SDP-a u Saboru, Grbin očekuje da zajednički i predano rade i djeluju u narednim godinama, ukazuju na nerad i neučinkovitost Vlade pogotovo kad se radi o obnovi od potresa, lošem upravljanju koronakrizom ili katastrofalnom stanju u hrvatskom pravosuđu, napominje.

''Vjerujem da nam je svima u zajedničkom interesu da jačamo stranku, njezinu ulogu u društvu i vratimo povjerenje građana kojima je dosta da se bavimo isključivo i jedino samo sobom. Ako nam je cilj bolja Hrvatska, onda i mi kao stranka moramo biti bolji. Zato su ovo nužni koraci i vjerujem da je ova odluka Glavnog odbora bila opravdana'', zaključio je Grbin.

Reakcije na izbacivanje

O izbacivanju su se oglasili i izbačeni članovi.

''Peđa Grbin nije bio moj izbor. Nikada. A zašto je to tako? Jednostavno, nije taj, nije onaj koji vodi, onaj koji okuplja i to se vidi, to vide naši građani, dan za danom… S moje strane pružio sam kolegijalnu potporu i mir u medijima, da provede program, ali njega nema. A ni programa… Ni politika, čak ni u ovim, izvanrednim, COVID-19 uvjetima. Jedino čime se bavi ovih godinu dana jest odstrel njemu nepodobnih članica i članova diljem Hrvatske'', kaže Ranko Ostojić i dodaje da ga Grbin nije učinio SDP-ovcem.

''Ja sam svjestan da se u politici donose političke odluke, ali ovo nije politička odluka ovo je čisti revanašizam'', kaže Brumnić.

''Sad nikakvi njegovi razlozi nisu razlozi. Sad je ovo politički obračun. Sigurno da nećemo stajati skrštenih ruku. Sigurno da ćemo povući neke poteze. To ćemo vam komunicirati u narednim danima'', poručuje Vukas.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene