Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SMJENA NA LJEVICI, RASKOL NA DESNICI

SDP-ov Ivan Račan o promjenama na političkoj sceni: ''Izgubili smo svoj put. Moramo ponovno izgraditi stranku gotovo od početka"

Aktualno Galerija Arsen Bauk, SDP Arsen Bauk, SDP Foto: DNEVNIK.hr Vesna Vučemilović, Domovinski pokret Vesna Vučemilović, Domovinski pokret Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Račan Galerija 1/4 >>
Na hrvatskoj političkoj sceni u samo nekoliko dana - tektonski poremećaji. Miroslav Škoro otišao je s čela stranke, a Možemo! je postalo druga opcija u zemlji. Na desnici pravi obračuni tek predstoje pa se ne isključuje ni odlazak Miroslava Škore iz stranke. Na ljevici - birači su dobili mogućnost izbora, a u SDP-u priznaju da su se previše bavili sami sobom. Osvrt na političku situaciju donosi reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Zagreb je Možemo! dobilo, a mogu li dobiti i Hrvatsku? Sada su prema istraživanju koje redovito provodi Nova TV drugi izbor birača.

"Rejting je prolazna kategorija, to vi sami znate. Mi na duže staze gledamo i uključili smo se u politku ne zbog rejtinga već da damo građanima rješenja'', ističe zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Možemo! je rastao dok se SDP bavio sobom. Priznaju to danas na Iblerovom trgu. ''Momentum smo izgubili, izgubili smo svoj put. Moramo se ponovno  izgraditi, moramo ponovno izgraditi stranku gotovo od početka'', priznaje Ivan Račan.

No sada birači ljevice imaju mogućnost izbora. ''Nije ovo prvi puta da smo pali na treće mjesto. Uvijek smo se vraćali na drugo i prvo mjesto pa ćemo tako i ovaj put'', kaže Arsen Bauk.

SDP-u su desetljećima trčali partneri. Sada se uloge malo mijenjaju.
Na upit može li zamisliti SDP nakon sljedećih izbora kao junior partnera, Tomislav Tomašević iz Možemo! kaže da to ovisi o kontekstu. ''Vi ponovno ponavljate junior i senior partneri... To je potpuno nebitno i ovisi o kontekstu", kazao je Tomašević.

"Meni se čini dražom i realnijom sitaucija da mi predvodimo promjene i da mi imamo premijera. A ako građani drugačije izaberu, sud građana nikad ne treba podcjenjivati'', rekao je Bauk.

SDP se i dalje bavi sobom. Nakon današnje revizije članova u Zagrebu od njih četiri i pol tisuće past će na 1700. 

''Aktivno je javno govorio kontra interesa stranke", komentirao je Račan o Marasu. Na pitanje znači li to da će biti izbrisan, kratko je kazao - "Moguće". Kanije tijekom večeri to se pokazalo točnim - kako se neslužbeno doznaje, iz SDP-a su isključeni Zvane Brumnić, Nikša Vukas, Rajko Ostojić i Gordan Maras te Marina Bilić Opačak. Među isključenima nije i Davor Bernardić.

 

''Bio je užitak sudjelovati u svemu ovome, svi smo nešto naučili'', rekao je Miroslav Škoro. Pa se povukao iz politike. Šokirao je sve i otvorio sukobe u stranci. U srijedu se okuplja stranački vrh.

''Život ide dalje, moramo se što prije konsolidirati'', ističe Stephen Nikola Bartulica. Sjednicu Predsjedništva je prošloga tjedna tražila Škorina sestra. Razgovarala je s bratom. ''Miroslav Škoro ne želi napustiti stranku kojoj je puno dao, ali ako bude prisiljen i ta opcija je sve izvjesnija'', kazala je Vučemilović. Smeta je puno toga, tražila je ostavke, ali tvrdi - govori u svoje ime, a ne kao bratova glasnogovornica. ''Da je mene pitao, onda stvari ne bi išle ovakovim tijekom'', odgovorila je Vučemilović.

"Ne vjerujem da Škoro radi po nekim naputcima, međutim nije dobro da se u javnosti tako radi'', rekao je Bartulica.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Pravda ih javnim interesom Zagrebu je obećavao drukčiji pristup, no sporne odluke već se nižu: Dnevnik Nove TV doznaje zanimljive detalje o Tomaševićevim potezima

Pročitajte i ovo CROBAROMETAR - srpanj 2021. - 7 Rezultati za srpanj Novi Crobarometar: HDZ zacementiran na prvome mjestu, ali dogodio se i veliki preokret: SDP više nije druga stranka u državi!

Miroslav Škoro u srijedu neće hodati stranačkim prostorijama - čeka odluke stranke. Hoće li se ljude izbacivati ili samo opominjati. ''Mi nismo HDZ da izbacujemo istaknute članove iz stranke, ali želim da se situacija smiri'', ističe Bartulica.

Stranka kojoj je Škoro posudio i ime, sada ima važnog posla. Mijenja brave na stranačkim prostorijama. ''Ja nisam znao tko je prije imao ključeve, tako svatko može hodati po stranci. To nije normalno. Ako sam preuzeo odgovornost moram znati tko hoda po stranci'', rekao je Daniel Spajić, v.d. glavnog tajnika Domovinskog pokreta. 

Stranka koja se u sedam dana urušila. Stranka koja je sve manje privlačna. Zastupnici koji ne trebaju nikome. Pa ni HDZ-u da povećaju većinu, zaključio je Mislav Bago u Dnevniku Nove TV. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene