Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva crta obrane

Raketama protiv oblaka: Suverenisti od ministra traže hitno uvođenje protugradne obrane

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nakon još jednog vala vremenskih nepogoda Hrvatski suverenisti poslali su zahtjev ministru poljoprivrede Josipu Dabri da uvede protugradnu obranu.

Hrvatski suverenisti (HS) u utorak su od ministra poljoprivrede Josipa Dabre zatražili hitnu uspostavu sustava protugradne obrane, s obzirom na sve učestalije vremenske nepogode, koje su praćene tučom, a time i stradanjem poljoprivrednih kultura diljem Hrvatske.

S obzirom na sve učestalije vremenske nepogode, koje su praćene tučom, a time i stradanjem poljoprivrednih kultura diljem Hrvatske te milijunskim štetama, zahtijevamo od ministra poljoprivrede Dabre da u što kraćem roku sukladno postojećem Zakonu o zaštiti od tuče ponovno aktivira sustav protugradne obrane koji je desetljećima vrlo uspješno štitio poljoprivredne kulture, od žitarica, pa sve do voća i povrća, stoji u priopćenju koje je potpisao saborski zastupnik HS-a Marijan Pavliček.

Pročitajte i ovo General Luka Džanko nesreća u labinskim dragama U prometnoj nesreći teško je stradao legendarni general HV-a

Podsjeća da je Vlada premijera Plenkovića u prethodnom mandatu odlučila taj sustav prije četiri godine staviti izvan uporabe uz obrazloženje "da mišljenja stručnjaka Državnog hidrometeorološkog zavoda potvrđuju kako sustav protugradne obrane ne daje željene rezultate u zaštiti od tuče'".

S tom tezom, kaže Pavliček, ne slažu se poljoprivrednici, a ni raketari koji su desetljećima bili na prvoj crti obrane od tuče. Hrvatski suverenisti već godinama upozoravaju na ovaj problem te očekujemo da će novi ministar poljoprivrede donijeti konkretne mjere, odnosno zatražiti provođenje postojećeg Zakona čl. 8. kako bi se smanjile potencijalne štete na poljoprivrednim kulturama, ističe se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene