Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O RUSKOJ STRATEGIJI

Umirovljeni general Pavao Miljavac: "Putina mogu skinuti vojska i obavještajni sustav, iako je to dosta teško"

Bitku za Ukrajinu za Dnevnik Nove TV analizirao je umirovljeni general Pavao Miljavac, bivši načelnik Glavnog stožera i glavni koordinator u akciji Oluja. S njim je razgovarao reporter Mislav Bago.

Reporter Nove TV Mislav Bago u Dnevniku je razgovarao s umirovljenim generalom Pavlom Miljavcem, bivšim načelnikom Glavnog stožera i glavnim koordinatorom akcije Oluja.

Uz pitanje jesu li realne poruke ukrajinskog predsjednika da će, padne li Ukrajina, Rusija napasti istočnu Europu, Bago je kazao da prije sedam dana nismo mogli vjerovati ni da će izbiti rat, a sada razgovaramo o nuklearnom oružju i skloništima.

O tome je li ruska invazija ušla u drugu fazu masovnog granatiranja gradova, general Pavao Miljavac misli kako je očito da je prva faza po ruskoj doktrini trebala završiti brzo, ali se to nije dogodilo. Rusiji nema natrag i to je sada druga faza, pitanje je kuda ide, po njemu je vjerojatno će tražiti demilitarizaciju i promjenu strukture vlasti.

Miljavac je naglasio kako Ukrajinci dosta teško na to mogu pristati i dodao kako upravo u tome i jest problem kod pregovaranja.

"Na to mogu pristati jedino ako na to budu budu prisiljeni masovnim granatiranjem, a to je onda druga priča, jer se u tom momentu događa produžetak rata, a to Rusima ne odgovara", pojasnio je general.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konotop se odbio predati VIDEO Zapovjednik ruske postrojbe napustio grad s granatama visoko u zraku, Ukrajinci ga ispratili povicima: ''Sramota!''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Demantirao teorije o NATO-u Francuski predsjednik oštro o Putinu: "Rusija nije ugrožena, ona je agresor. Ovo nije ni rat protiv nacizma… to je laž"

Miljavac se osvrnuo i na konvoj koji već nekoliko dana stoji tridesetak kilometara od Kijeva.

"Dosta je teško reći, mislim da te operacije nisu napamet, nego dugo planirane, očito i sa sa zalihama goriva, naoružanja... moguće je da čekaju operativni raspored da bi zaokružili i stisli Kijev", kazao je.

Bivši načelnik Glavnog stožera OS RH kazao je i kako misli da bi Rusi, ako bi išli zauzeti Kijev, najvjerojatnije to napravili raketnim sustavom, a ne mehanizacijom.

Miljavac je kazao kako u Rusiji raketni sustavi imaju dugi background, jer su u Drugom svjetskom ratu kaćuše razorile njemačku vojsku.

Na pitanje možemo li procijeniti kako je ruska vojska opremljena, Miljavac je rekao da je očito kako je dio moderne tehnologije, jer to nije situacija u kojoj su bili devedesetih godina kad su bili skoro na koljenima, sigurno su se razvili.

Tehnologije su unaprijeđene, pitanje je ima li toga dovoljno. Dosta su jaki u oklopu, zrakoplovstvu i u raketnim sustavima, a to se upravo događa.

Kako Zapad misli prenijeti oružje u Ukrajinu, s obzirom na to da Rusi imaju satelite, upitno je.

"Slušao sam danas ministra, pa je rekao da će se naći način. To nije tako jednostavno. Rusi sigurno imaju razvijenu obavještajnu mrežu, puno Rusa je živjelo u Ukrajini, sigurno je da su umreženi, to svatko pojačava prije napada. Drugo, sila tih malih bespilotnih letjelica, ne znam na koji se način misli ići", rekao je MIljavac i zaključio kako sve skupa malo kasni i daje opravdanje Rusima da udare još jače.

Na pitanje tko Putina može svrgnuti - narod, oligarsi ili vojska, general Miljavac je kazao kako ga može skinuti vojska i obavještajni sustav, iako je to dosta teško.

"On je to osigurao, ima svoje argumente, on je digao Rusiju s koljena i stavio na kartu svijeta da je se uvažava. Ako bi se on sad povukao, imao bi strašnih problema doma. To je koštalo dosta, dobili su teške sankcije, a drugo - što bi on značio u svijetu, nekakva njegova snaga - bio bi gotov, zato je to opasno", zaključio je general Pavao Miljavac. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene