Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje Dnevnik Nove TV

Vukovar u nedjelju postaje mjesto visokog sigurnosnog rizika: Porfirije dolazi baš na dan obljetnice smrti Blage Zadre. Ali stižu i navijači

Dolazak poglavara Srpske pravoslavne crkve u Vukovar baš na dan obljetnice ubijenog generala Blage Zadre izazvao je revolt na hrvatskoj političkoj sceni. I ne samo to. Vukovar će, kako doznaje Dnevnik Nove TV, u nedjelju biti mjesto visokog sigurnosnog rizika.

Posljednje pripreme za dolazak Porfirija. Uređuje se okoliš pravoslavne crkve sv. Nikolaj, a šator je već postavljen. Osim crkve, blagoslovit će i Srpski dom.

Branitelji nemaju ništa protiv što dolazi ali kud baš 16. listopada kad se prisjećaju u Domovinskom ratu ubijenog generala Zadre.

"Susreću nas ljudi, zovu sa svih strana s pitanjima treba li Porfirije doći, hoćemo li organizirati prosvjed“, kazao je Tomislav Josić, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog pokreta te nastavio: "Vidite, grad Vukovar nije sudjelovao u tim pregovorima. Nikog nije pozvao".

"Svatko onaj tko će taj dan možda, ja vjerujem da neće, ali ako će htjeti iskoristiti u drugom smjeru, taj sigurno nije dobrodošao u Vukovar“, poručio je saborski zastupnik HDZ-a Nikola Mažar.

Ali Vukovar, kako doznaje Dnevnik Nove TV, bit će u nedjelju mjesto visokog sigurnosnog rizika. Jer osim braniteljskih udruga spremaju se doći i navijačke skupine.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 4 hrvatska treba biti oprezna Ivana Petrović o skandaloznoj izjavi Porfirija: "Zanimljiv je trenutak. Vučića se sve više pritišće oko Kosova..."

Stipo Mlinarić Ćipe, saborski zastupnik iz redova Domovinskog pokreta smatra da je za Porfirijev dolazak u nedjelju kriv Andrej Plenković. "On je jedini mogao preko ministra Božinovića odgoditi to njihovo događanje, odnosno da ga prebaci tjedan dana kasnije“, poručio je, a premijer odgovara kako Vlada s tim nema veze.

"Nije Hrvatska birala taj datum, nije Vlada imala s tim ništa. To su stvari koje su se organizirale na razini Crkve. Da li je datum idealan ili ne ja mislim da što god bliže bi došli obljetnici pada Vukovara da bi bilo gore“, kazao je premijer.

I predsjednik će u nedjelju biti u Vukovaru. Ali na obljetnici smrti Blage Zadre. Pozvan je i na blagoslov crkve no tamo neće otići. Trenutak je, kaže, nezgodan.

Pročitajte i ovo Porfirije u Vukovaru - 2 POGLAVAR SPC-A Porfirije dolazi u Vukovar na obljetnicu pogibije Blage Zadre, Penava: "Ne mogu na taj posjet gledati kao na nešto dobro"

"Dok god njegovi episkopi, ne pharosi, ne arhimandriti, nego ono ljudi visoke razine dodjeljuju odlikovanja ljudima kao što je Šešelj, ti odnosi ne mogu biti normalni“, upozorio je Zoran Milanović.

"Među vladikama je i Ćulibrk koji je bio niški specijalac koji je bio na Vukovaru“, podsjetio je Mlinarić Ćipe.

Oporba ima svoja očekivanja

"Ja se nadam da će se Porfirije pokloniti žrtvama Vukovara“, kazao je Mostov Božo Petrov poručivši da su zabrinjavajuće Porfirijeve izjave da su granice promjenjiva kategorija.

Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a kaže kako nije ni za kakvu zabranu kretanja, ali je za nešto što se zove razum i promišljanje.

"Porfirije do sada svojim nastupima svojim govorima i svojim gestama pa i simboličkim nije doprinio izgradnji mira u regiji“, ustvrdila je saborska zastupnica iz redova Možemo, Sandra Benčić.

A Porfirije će se oglasiti nakon nedjeljne liturgije koju će i služiti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene