Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POGLAVAR SPC-A

Porfirije dolazi u Vukovar na obljetnicu pogibije Blage Zadre, Penava: "Ne mogu na taj posjet gledati kao na nešto dobro"

Aktualno Galerija Porfirije u Vukovaru - 2 Porfirije u Vukovaru - 2 Foto: DNEVNIK.hr Porfirije u Vukovaru - 1 Porfirije u Vukovaru - 1 Foto: DNEVNIK.hr Porfirije u Vukovaru - 3 Porfirije u Vukovaru - 3 Foto: DNEVNIK.hr Marijan Pavliček Marijan Pavliček Foto: DNEVNIK.hr +2 Ivan Penava Galerija 1/7 >>
Iz Srbije u Vukovar za pet dana stiže gost oko kojeg se u utorak digla prašina. Patrijarh srpske pravoslavne crkve Porfirije stiže u Vukovar u nedjelju. Zašto, tko će ga i kako dočekati? Odgovore je potražio reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Patrijarh srpske pravoslavne crkve Porfirije stiže u Vukovar u nedjelju.

"Prizivamo mir. Molitveno hoćemo da koliko god možemo budemo mirni između sebe. Istovremeno smo se pomolili i za sve nevino postradale ljude ovde u Medaku i u Lici", tako je patrijarh Porfirije govorio kada je posljednji put posjetio Hrvatsku.

16. listopada ponovno se vraća i to u Vukovar kako bi posvetio pravoslavnu crkvu Svetog Nikolaja te Srpski dom. Vukovarcima, poznatima kao ljudima velikog srca, svaki je gost drag.

"U Vukovaru je svatko tko dolazi dobre volje i dobrih namjera dobrodošao“, poručio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

"Neka se u duhu istinskog ekumenizma pokloni žrtvama Ovčare"

No, kako je posjet patrijarha najavljen na isti dan kada je i obljetnica pogibije heroja, generala Blage Zadre, to je izazivalo reakciju gradonačelnika i čelnika vukovarskih političkih stranaka.

"Ne mogu na ovaj posjet gledati kao na nešto dobro i nešto otvoreno jer svakako odlikovanje, odavanje počasti i priznavanje, uzdizanje ratnog zločinca Vojislava Šešelja, Haškog osuđenika i notornog četnika kojem je upravo Srpska pravoslavna crkva dala i ukazala tu čast. Ne mogu se praviti naivan da Porfirije da svoj blagoslov i mig na to", kazao je Penava

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista kaže kako očekuje od patrijarha da će se u vidu istinskog ekumenizma otići pokloniti žrtvama Ovčare.

Branitelji smatraju da je riječ o namjernoj provokaciji

Vukovarci od patrijarha očekuju poruke mira i ljubavi, ali ono što njima treba je i skladan suživot kojega ovakvi potezi narušavaju. Hrvatski branitelji smatraju da je odabrani datum posjeta namjerna provokacija iz Srbije.

"Ovo je po meni iza 18. studenog najposjećenija obljetnica na koju se odaziva zavidan broj ljudi i mislim da to svatko zna. Prema tome, mogli su datum izabrati drugi. Zašto su izabrali baš taj? To morate njih pitati“, rekao je Tomislav Josić iz Savjeta za branitelje Grada Vukovara.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 4 hrvatska treba biti oprezna Ivana Petrović o skandaloznoj izjavi Porfirija: "Zanimljiv je trenutak. Vučića se sve više pritišće oko Kosova..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OŠTRE REAKCIJE Skandalozna izjava Porfirija: "Svi znamo da su se kroz povijest granice država našeg naroda mijenjale, a nismo sigurni da se neće mijenjati i ubuduće"

Je li dolazak patrijarha na taj dan samo puka slučajnost, još se ne zna. Do organizatora posjeta Zajedničkog vijeća općina u utorak se nije moglo doći pa je ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala je sa svećenicima pravoslavne crkve u Vukovaru no oni govore kako će sve izjave i poruke biti poslane na sam dan dolaska Porfirija.

Pričekat će se nedjeljna liturgija koju će patrijarh i služiti, a tek nakon nje obratit će se javnosti.

Više o dolasku patrijarha SPC-a u Vukovar pogledajte u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene