Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danas Vam donosimo analizu odgovora dviju najvećih stranaka SDP-a i HDZ-a. Riječ je o odgovorima na pitanja koja su dio jedinstvene aplikacije za praćenje izbora koju Nova TV nudi biračima.


Dva lidera, dvije stranke. Da su različiti nema sumnje - ipak postoje stvari o kojima razmišljaju isto.

Vezani članci Slika nije dostupna LOVRINOVIĆ OBJAVIO FOTOGRAFIJU I PORUČIO 'Danas bi trebalo biti jasno' Slika nije dostupna IPAK ŽELE DALJE 'Nisam Milanović da svaki dan mijenjam svoje stavove zbog fotelje'

Obje stranke misle da je INA nacionalni interes Hrvatske. Misle i kako ne treba žuriti s uvođenjem Eura. Smatraju kako Hrvatska što prije treba ući u Schengen te da se ne treba vratiti arbitraži sa Slovenijom. Jednako, bez jasnog stava, izjasnili su se oko ne postavljanja uvjeta Srbiji za ulazak u EU.

Građane zanima egzistencija. Smanjenje PDV-a jedna je od predizbornih poruka.

HDZ čvrsta je stava da PDV treba smanjiti dok je SDP ocjenom 6 smatra kako PDV treba smanjiti - postoji ALI, te gradacija koja može imati veze s mogućim smanjenjem PDV-a, ali uz određene gospodarske pokazatelje.

Veća plaća razveselila bi svakog.

Kada je smanjenje doprinosa na plaću u pitanju HDZ apsolutno tvrdi kako to treba učiniti dok je SDP ocjenom šest opet pokazao da je ZA, ali uz ogradu i ostavljanje manevarskog prostora za konačnu odluku.

Saznaj koja stranka ti je najbliža! Pokreni aplikaciju Gdje sam 2015.!

Osporili smo 9 najčešćih razloga zašto ne izaći na izbore

Branitelji, dvojezičnost ali i eksploatacija Jadrana teme su na kojima SDP i HDZ imaju potpuno različite odgovore.

HDZ želi odgodu postavljanja ćirilićnih tabli u Vukovaru - SDP je protiv odgode. SDP bi eksploatirao energente iz Jadrana l kod HDA čvrsto protiv. Prava branitelja ne treba regulirati ustavom decidiran je SDP dok HDZ za ustavno reguliranje prava branitelja kaže DA ne 100 već 90 posto.

Iako je Karamarko često spominjao lustraciju na pitanje iz aplikacije Gdje sam 2015 HDZ nije odgovorio desetkom.

HDZ je ZA lustraciju ali je dao tek ocjenu 6. Dakle lustracija da ali pod nekim uvjetima. SDP ima čvrsti stav - apsolutno protiv.

Dok Tomislav Karamarko najavljuje 1000 eura za svako novorođeno dijete očekivano je da HDZ smatra kako treba povećati rodiljne naknade. SDP nema čvrsti stav. Dali su tek ocjenu 5 koja znači da su protiv ali ne potpuno što bi moglo značiti da su skloni promjeni pod određenim uvjetima.

Iako građani često znaju reći - ma svi su oni isti ipak razlike između SDP-a i HDZ puno su veće od njihove sličnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook