Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga GONG (Građani organizirano nadziru glasovanje) održala je press konferenciju pod naslovom "Građani imaju pravo znati kako će predsjednica imenovati mandatara" i pozvala predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da odluku o načinu na koji će izabrati novog mandatara Vlade objavi prije izbora.


GONG je uoči službenoga početka izborne promidžbe pozvao ključne sudionike demokratskoga sustava, prvenstveno oredsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović i medije, da svojim jasnim i neovisnim djelovanjem osiguraju povećanje kvalitete kampanje i stabilnost političkoga sustava do trenutka izbora izvršne vlasti.

Vezani članci Slika nije dostupna Grabar Kitarović poziva saborske zastupnike na odgovornost prema građanima Slika nije dostupna MOST-OVCI U SABOR STIGLI PJEŠICE Vlada optimizam

GONG smatra da predsjednica Republike treba predočiti kriterije i logiku kojom će se voditi u postupku dodjele mandata za sastav Vlade. Nenad Zakošek naglasio je da bi predsjednica Grabar Kitarović to trebala svakako učiniti prije parlamentarnih izbora, jer će to u protivnom izazvati mnoge kontroverze.

'Ostojić priznao da vlada nije u stanju voditi zemlju i da meni prepuštaju izvršne ovlasti'

Po mišljenju GONG-a mediji trebaju inzistirati na sučeljavanjima pretendenata za funkciju predsjednika Vlade. GONG smatra da nakon što mediji ispune tu obvezu, odluka dakako ostaje na političarima da se pojave ili ne na tim sučeljavanjima.

Dragan Zelić komentirao je i kažnjavanje stranačkih blokova zbog nekoretnih izbornih lista u pogledu ravnopravnosti spolova te dodao da neki to ne shvaćau ozbiljno sve dok ih se ne "opali po džepu". Sve nepravilnosti oko zastupljenosti ženskog spola na izbornim listama, DIP će prijaviti nadležnoj pravobraniteljici i Državnom odvjetništvu.

Isto tako, u GONG-u su pozvali političare da se prestanu koristiti državnim novcem i institucijama za predizborno promoviranje, jer su već stigle prijave građana da Ministarstvo poduzetništva Gordana Marasa dijeli predizborne letke. (J.R./B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju