Papa Benedikt XVI. posjetio je Hrvatsku u lipnju 2011.


U dva dana posjeta Hrvatskoj Papa se susreo s vjernicima, ali i s osobama iz političkog i društvenog života. S mladima je na Trgu bana Jelačića održao bdijenje, a najsvečaniji dio posjeta svakako je bila misa na hipodromu koju je predvodio pred više od 300.000 vjernika.

Vezani članci Haris Methadžović U Dubrovniku nestao 40-godišnji Haris Methadžović, zadnji put viđen 2018. godine Provjereno: Život afganistanaca u Zagrebu - 6 On je svoj dom i mir pronašao u Hrvatskoj, ali strepnja za obitelj nikad ne prestaje: ''Teško mi je jer ih ne uspijevam dobiti. Ne mogu ih pitati kako su, kakva je situacija''

>> Papa Benedikt XVI. objavio 'Nemam više snage', novi papa moguć već u ožujku

>> Pročitajte cijeli Papin oproštajni govor

Papa se u Hrvatskoj susreo s predsjednikom Ivom Josipovićem koji ga je i dočekao u zračnoj luci, a zatim i s premijerkom Jadrankom Kosor, koja ga je upoznala sa sinom Lovrom. Papa je poslao poruku o nužnosti Hrvatske u EU, za koju je rekao 'kako ionako tamo oduvijek pripada',a tijekom propovjedi je posebno isticao vrijednost i važnost obitelji kao zajednice istaknuvši kako je svaka obitelj kao 'mala Crkva koja zajedno čini veliku Crkvu'.

>> Tko je Benedikt XVI.?

>> Vatikan u šoku: Nisu znali za Papin plan

Govoreći o svome posjetu Hrvatskoj, Benedikt XVI. je naglasio kako je to bilo kratko putovanje, ali puno susreta i razgovora, a prije 'svega puno duha, pošto su Hrvati duboko katolički narod. Benedikt XVI. zahvalio je svima u Hrvatskoj na prijemu, te naglasio kako je njegov prethodnik Ivan Pavao II. tri puta pohodio tu zemlju, a on je htio nastaviti s tom tradicijom.

Zemlje s kršćanskom tradicijom imaju, u današnjoj Europi, posebnu odgovornost u širenju vrijednosti obitelji temeljene na braku, kazao je Papa i naglasio kako je 'obitelj odlučujuća na odgojnom i na društvenom planu'.

>> Što slijedi nakon Papine ostavke?

'Papin posjet Hrvatskoj nadmašio je očekivanja', bio je rekao nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić. 'Papa Benedikt XVI. vrlo je jednostavan i pristupačan čovjek. Sve priče o hladnom teologu pale su u vodu. 400 tisuća vjernika na zagrebačkom hipodromu najbolji su pokazatelj hrvatske gostoljubivosti i privrženosti Svetoj Stolici', ističe nadbiskup Srakić.

'Uz svu kišu, uz sve ono što se događalo sa strujom da je grom tri puta uništio sustav, ljudi su doista došli u velikom broju, ja bi kazao izvan očekivanja. To je naš čovjek koji je u svom biću gostoljubiv', kazao je nadbiskup Marin Srakić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook