Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glasnogovornik Vatikana otkrio je kako je Papa ostavkom iznenadio i najbliže suradnike, a izraelski glavni rabin Metzger mu poželio 'dobro zdravlje'. Britanski je premijer David Cameron uputio 'najbolje želje', a njemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila 'najdublje poštovanje'.


Nakon što je Papa priopćio svojim suradnicima da se povlači, glasnogovornik Vatikana kaže da ih je to sve iznenadilo. 'Bili smo u nevjerici', rekao je glasnogovornik, prenosi Reuters. 'Njegova je ostavka u skladu sa crkvenim zakonom, a odluku je donio samostalno', dodao je glasnogovornik.

Vezani članci Papa (Foto: AFP) Na Cvjetnicu Papa poručio da Crkva mora biti ponizna Svećenik i teolog Tonči Matulić (Foto: Dnevnik.hr) Vodeći moralni teolog za Dnevnik Nove TV: "Svaki slučaj zlostavljanja u Crkvi zaslužuje bezuvjetnu osudu i jasno decidirane kazne"

Među političarima, prvi je reagirao britanski premijer David Cameron. 'Šaljem Papi Benediktu najbolje želje. Neumorno je radio na jačanju naših odnosa sa Svetom Stolicom. Milijunima će nedostajati kao duhovni vođa', izjavio je Cameron.

I njemačka kancelarka Angela Merkel osvrnula se na objavu Papine ostavke. 'Njemačka Vlada izažava najdublje poštovanje prema Svetom Ocu, prema njegovom doprinosu i životu posvećenom Katoličkoj crkvi', rekla je Merkel.

Francuski je predsjednik Francois Hollande rekao kako 'papina odluka da odstupi, izaziva nepodijeljeno poštovanje'.

Yona Metzger, izraelski glavni rabin poželio je papi dobro zdravlje. Nakon što je saznao za odstupanje, rabin Metzger rekao je da odnos Izraela i Vatikana nikada nije bio bolji.

>> Povlači se papa Benedikt XVI: 'Nemam više snage'

Talijanskog premijera Maria Montija 'vijest o papinoj ostavci jako je iznenadila', a predsjednik Giorgio Napolitano je rekao kako je ostavka 'čin velike hrabrosti'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook