Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa je objavio da daje ostavku s dužnosti od 28. veljače ove godine.


Papino pismo ostavke prenosimo u cijelosti: 

Draga braćo,

Vezani članci Andrej Plenković sa sindikatima u prosvjeti (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Pismo ljutite učiteljice i majke Andreju Plenkoviću: "Stječe se dojam da ništa ne vidite s Vašeg visokog Olimpa i da Vam trebaju jače naočale" Papa Franjo (Foto: AFP) Papa Franjo na putu u Bugarsku uputio poruku Hrvatima: "Neka vas Bog blagoslovi..."


sazvao sam ovaj Konzistorij, ne samo radi tri kanonizacije, već i kako bih vam priopćio važnu odluku za život Crkve. Nakon što sam opetovano ispitivao svijest pred Bogom, zaključio sam da moja snaga zbog mojih godina više nije primjerena za ispravno vođenje Petrove službe.

Svjestan sam da ova služba, zbog svoje esencijalne prirode, mora biti vođena ne samo riječima i djelima, već i molitvom i patnjom. Međutim, u današnjem svijetu, podložnom brzim promjenama i uzdrmanom pitanjima duboke važnosti za život vjere, potrebne su snaga uma i tijela, jakost koja se u posljednjih nekoliko mjeseci u meni pogoršala do te mjere da sam morao priznati svoju nesposobnost kako bi adekvatno ispunio dužnost koja mi je povjerena.

>> Povlači se papa Benedikt XVI: 'Nemam više snage'

Radi toga, i veoma svjestan ozbiljnosti ovog čina, potpuno samostalno proglašavam da odstupam s mjesta biskupa Rima, nasljednika Svetog Petra, koje mi je povjereno od strane kardinala 19. travnja 2005., na takav način da će od 28. veljače 2013. u 19 sati, mjesto pape biti prazno i morat će biti sazvana Konklava radi izbora novog pape.

Draga braćo, iskreno vam zahvaljujem za svu ljubav i rad za koji ste me poduprli u mojoj službi i tražim vas oprost za svoje pogreške. Sada mi dajte da vam povjerim Svetu Crkvu na brigu našeg vrhovnih pastora, našeg Gospoda Isusa Krista i preklinjem njegovu Majku Mariju, da pomogne kardinalima majčinskom zabrinutosti, u izboru vrhovnog pontifa. Ja želim predano služiti Svetoj Crkvi u budućnosti kroz život posvećen molitvom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook