Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvati su integralnim dijelom europske civilizacije, duboki katolici sa čvrstom kršćanskom tradicijom. Takav je dojam Benedikt XVI. stekao u Hrvatskoj.


Danas bih vam htio govoriti o pastoralnom posjetu Hrvatskoj, započeo je papa Benedikt XVI. svoju današnju katehezi za vrijeme opće audijencije srijedom na Trgu sv. Petra.

Vezani članci Slika nije dostupna Iz govornice nazvao policiju i zaprijetio 'Skinut ću Papu!' Slika nije dostupna 'Bilo je prekrasno, očaravajuće i fascinantno'

Govoreći o svome nedavnom posjetu Hrvatskoj, Benedikt XVI. je naglasio kako je to bilo kratko putovanje, ali puno susreta i razgovora, a prije 'svega puno duha, pošto su Hrvati duboko katolički narod. Benedikt XVI. zahvalio je svima u Hrvatskoj na prijemu, te naglasio kako je njegov prethodnik Ivan Pavao II. tri puta pohodio tu zemlju, a on je htio nastaviti s tom tradicijom.

Zemlje s kršćanskom tradicijom imaju, u današnjoj Europi, posebnu odgovornost u širenju vrijednosti obitelji temeljene na braku, kazao je Papa i naglasio kako je 'obitelj odlučujuća na odgojnom i na društvenom planu'.

Papa vidno zadovoljan s boravkom u Zagrebu

'Ta poruka imala je posebno značenje za Hrvatsku, koja, bogata svojom duhovnom, etičkom i kulturnom baštinom, je pred ulaskom u Europsku uniju', rekao je Benedikt XVI. U današnje doba u kojem, nažalost, ima sve više rastava i razvoda, bračna je vjernost postala sama po sebi značajno svjedočenje Kristove ljubavi, koja omogućava da se bračni život živi za ono što jest, odnosno uniju jednog muškarca i jedne žene koji, s Kristovom ljubavlju, se vole i pomažu si za cijeli život, u radosti i boli, u zrdavlju i bolesti, kazao je Papa.

Svima je jasan duboki poziv Europe da štiti i obnavlja humanizam koji ima kršćanske temelje i koji se može definirati 'katoličkim', odnosno univerzalnim i cjelovitim, kazao je Papa i naglasio kako 'gledati na Europu s točke gledišta jedne nacije (Hrvatske op.p.) sa starom i čvrstom kršćanskom tradicijom, koja je integralnim dijelom europske civilizacije, dok se priprema za ulazak u Europsku uniju, koja je ponovno istaknula hitnost izazova koji danas poziva narode toga Kontinenta: odnosno da se ne plaše Boga, Isusa Krista Boga, koji je ljubav i istina i koji ništa ne oduzimlje slobodi, već je vraća samoj sebi i daruje obzore čvrste nade'.

Papa je govorio o blaženom Stepincu, o susretu u HNK, kao i s mladima, te je bio vidno zadovoljan s boravkom u Zagrebu i kakvim je vidio hrvatski narod. (Agencija VLM)