Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvati su integralnim dijelom europske civilizacije, duboki katolici sa čvrstom kršćanskom tradicijom. Takav je dojam Benedikt XVI. stekao u Hrvatskoj.


Danas bih vam htio govoriti o pastoralnom posjetu Hrvatskoj, započeo je papa Benedikt XVI. svoju današnju katehezi za vrijeme opće audijencije srijedom na Trgu sv. Petra.

Vezani članci Slika nije dostupna Prvu pomoć zatražilo 59 hodočasnika Slika nije dostupna Slaven Bilić zaspao na susretu s Papom

Govoreći o svome nedavnom posjetu Hrvatskoj, Benedikt XVI. je naglasio kako je to bilo kratko putovanje, ali puno susreta i razgovora, a prije 'svega puno duha, pošto su Hrvati duboko katolički narod. Benedikt XVI. zahvalio je svima u Hrvatskoj na prijemu, te naglasio kako je njegov prethodnik Ivan Pavao II. tri puta pohodio tu zemlju, a on je htio nastaviti s tom tradicijom.

Zemlje s kršćanskom tradicijom imaju, u današnjoj Europi, posebnu odgovornost u širenju vrijednosti obitelji temeljene na braku, kazao je Papa i naglasio kako je 'obitelj odlučujuća na odgojnom i na društvenom planu'.

Papa vidno zadovoljan s boravkom u Zagrebu

'Ta poruka imala je posebno značenje za Hrvatsku, koja, bogata svojom duhovnom, etičkom i kulturnom baštinom, je pred ulaskom u Europsku uniju', rekao je Benedikt XVI. U današnje doba u kojem, nažalost, ima sve više rastava i razvoda, bračna je vjernost postala sama po sebi značajno svjedočenje Kristove ljubavi, koja omogućava da se bračni život živi za ono što jest, odnosno uniju jednog muškarca i jedne žene koji, s Kristovom ljubavlju, se vole i pomažu si za cijeli život, u radosti i boli, u zrdavlju i bolesti, kazao je Papa.

Svima je jasan duboki poziv Europe da štiti i obnavlja humanizam koji ima kršćanske temelje i koji se može definirati 'katoličkim', odnosno univerzalnim i cjelovitim, kazao je Papa i naglasio kako 'gledati na Europu s točke gledišta jedne nacije (Hrvatske op.p.) sa starom i čvrstom kršćanskom tradicijom, koja je integralnim dijelom europske civilizacije, dok se priprema za ulazak u Europsku uniju, koja je ponovno istaknula hitnost izazova koji danas poziva narode toga Kontinenta: odnosno da se ne plaše Boga, Isusa Krista Boga, koji je ljubav i istina i koji ništa ne oduzimlje slobodi, već je vraća samoj sebi i daruje obzore čvrste nade'.

Papa je govorio o blaženom Stepincu, o susretu u HNK, kao i s mladima, te je bio vidno zadovoljan s boravkom u Zagrebu i kakvim je vidio hrvatski narod. (Agencija VLM)