Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krah tečaja funte

'CRNI PETAK' Panika na svjetskim burzama zbog Brexita, oglasio se i HNB

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Brexit i rezultate referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu najbrže su reagirale svjetske burze na kojima je nastala prava panika. Priopćenjem se oglasio i HNB.

Nakon Brexita priopćenjem se oglasila Hrvatska narodna banka. Prenosimo ga u cijelosti:

Pročitajte i ovo Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska? Scene s prosvjeda (Foto: Screenshot) Revoltiranost raste Rekordna 4 milijuna potpisa za peticiju: Započeo prosvjed protiv Brexita, deseci tisuća ljudi na ulicama Londona

'Tečaj kune prema EUR ostao je stabilan unatoč pojačanoj kolebljivosti koja je danas obilježila financijska tržišta nakon vijesti o rezultatima referenduma o izlasku Ujedinjenog kraljevstva iz Europske unije.

Istovremeno je vidljiv blagi porast prinosa na hrvatske državne obveznice denominirane u eurima. Za ocjenu i kratkoročnih učinaka rezultata referenduma treba ipak pričekati da se stišaju prvi odjeci iznenađenja njegovim rezultatima, koji su izazvali značajnu volatilnost na financijskim tržištima.

Izmedju Republike Hrvatske i Ujedinjenog kraljevstva prisutna je relativno niska razina trgovinske povezanosti. Hrvatski je izvoz u Veliku Britaniju u 2015. godini iznosio 205 mil. EUR, s udjelom od 1,8% ukupnog hrvatskog izvoza, odnosno 0,5% hrvatskog BDP-a. Hrvatski uvoz iz te zemlje je u istom razdoblju iznosio 209 mil. EUR, s udjelom od 1,1% u ukupnom uvozu, odnosno 0,5% hrvatskog BDP-a. U 2015. godini u Hrvatsku je stiglo 490.510 britanskih turista (3,9% od ukupnih dolazaka), s ostvarenih 2.419.237 noćenja (3,7% ukupnih noćenja). Od 2011. do 2015. broj turista iz Velike Britanije koji dolaze u Hrvatsku se udvostručio.

Potencijalni dugoročni učinci rezultata referenduma kako na gospodarstvo EU, tako i na Hrvatsku ovisit će o daljnjim potezima Ujedinjenog kraljevstva, vremenu i strukturi izlaska iz EU, učincima na političku dinamiku EU integracija, srednjeročnim do dugoročnim učincima svih ovih elemenata na financijska tržišta, izmedju ostalog i na apetit za rizik pojedinih skupina zemalja i investitora.

HNB pomno prati situaciju na tržištu, te će i u novim uvjetima nastaviti osiguravati stabilnost tečaja i bankarskog sustava', poručili su.

Panika na svjetskim burzama zbog Brexita

Tečaj funte se strmoglavio te je britanska valuta na najnižoj razini od 1985. godine. Funta je pala gotovo 10 posto u odnosu na dolar, na najnižu razinu u tri desetljeća, zbog straha tržišta da će se odluka o izlasku Velike Britanije iz EU odraziti na ulaganja u 5. svjetsko gospodarstvo.

Ovakav rezultat znači da slijede barem dvije godine kompliciranog razdruživanja od EU-a, dovedena je u pitanje uloga Londona kao globalne financijske prijestolnice, a premijer David Cameron najavio je ostavku, iako je tijekom kampanje obećao da će ostati na čelu vlade neovisno o rezultatu.

Euro je pao oko 3,5 posto u odnosu na dolar zbog zabrinutosti da će Brexit nanijeti širu gospodarsku i političku štetu 27-članoj Uniji. Ulagači su imovinu povukli u sigurne oaze uključujući zlato, dok je japanski jen skočio.

"Vratili smo se u 1985. godinu. U šest sati tečaj funte potonuo je 10 posto. To je doista nevjerojatno, a izlazak Britanije iz Unije dovest će do egzistencijalne krize za Europu", kaže Nick Parsons, valutni strateg u NAB-u.

Europskim burzama prijeti oštar pad

Na europskim bi burzama cijene dionica u petak mogle potonuti između 6 i 7,5 posto, pokazuju terminski indeksi, dok su azijska tržišta već pod pritiskom odluke Britanaca o izlasku iz Europske unije.

Analitičari američke Morgan Stanley banke procjenjuju da je moguć pad europskih dionica između 15 i 20 posto, nakon što su rezultati referenduma pokazali da su zagovornici izlaska Britanije iz EU pobijedili s 52 posto glasova.

"Bit će to ružno jutro. Ovaj ishod referenduma mnoge je ulagače uhvatio na krivoj nozi, kraj rasprave", kaže Mike Ellingsen, analitičar u tvrtki U.S. Global Investors.

Posljednjih su dana cijene dionica na svjetskim burzama snažno rasle jer su ulagači 'igrali' na to da će Britanija ostati u EU, no sada se plaše da će njezin izlazak izazvati poremećaje na financijskim tržištima i naštetiti ionako krhkom rastu globalnog gospodarstva. (Hina/N.C.)

 

 

 

 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene