441275
441275
441275
441275
441275

David Cameron najavio ostavku

  • , 24.06.2016., 08:44
  • Autor:
  • komentara

Britanski premijer David Cameron najavio je na konferenciji za medije svoju ostavku, nakon odluke Brianaca na referendumu za izlazak iz Europske unije.

 
 
 
 
David Cameron u trenutku kad je najavio ostavku (Foto: AFP)
David Cameron u trenutku kad je najavio ostavku (Foto: AFP)

Britanski premijer David Cameron najavio je svoju ostavku na mjesto britanskog premijera u petak ujutro nakon odluke britanskih birača na održanom referendumu da Velika Britanija izađe iz EU. "Britaniji treba svježe vodstvo", dodao je.

"Ne bi bilo u redu da budem kapetan koji vodi našu zemlju na njezino novo odredište", poručio je Cameron.

Za Brexit je glasovalo 51,9 posto Britanaca, a za ostanak u EU je bilo 48,1 posto, prema konačnim rezultatima referenduma.

Dodao je da je u najboljem interesu Velike Britanije da u narednom periodu pokaže stabilnost, a zatim i novo vodstvo. Istaknuo je da bi Velika Britanija trebala imati novog premijera na njegovom položaju do velike konferencije konzervativne stranke u listopadu 2016. godine.

"Pregovori s EU oko izlaska trebali bi početi pod vodstvom novog premijera", istaknuo je Cameron te dodao da bi novi premijer trebao pokrenuti članak 50. ugovora s EU.

Cameron je rekao da će idući tjedan otići na sastanak Europskog vijeća.

Na kraju je britanski premijer, sad u ostavci, poručio da bi strana koja je izgubila, uključujući i njega samog, trebala pomoći u tranziciji zemlje iz EU u samostalnost.

"Iako odlazak iz Europe nije put koji sam preporučio, prvi sam od onih koji će pohvaliti nevjerojatnu snagu našeg naroda. Rekao sam i prije da Velika Brirtanija može preživjeti izvan EU te da doista možemo pronaći put, sad kad je i donesena odluka za izlazak, da moramo pronaći najbolji put i učinit ću sve što mogu da pomognem", poručio je Cameron.

"Volim ovu zemlju i osjećam se počašćeno da sam joj služio i ubuduće ću činiti sve da pomognem ovoj velikoj zemlji da uspije", rekao je Cameron na kraju.

Promjene neće krenuti odmah

"Volja Britanaca se mora poštovati", poručio je britanski premijer David Cameron.

Cameron je čestitao svim sudioncima kampanje za izlazak iz Europske unije.

Britanski premijer poručio je da se sada investitore i tržišta mora uvjeriti da je britanska ekonomija snažna.

"Promjene se neće dogiti odmah", poručio je Cameron Britancima u EUropi i Europljanima u Velikoj Britaniji.

Johnson favorit kladionca za Cameronova nasljednika

Bivši gradonačelnik Londona i glavni zagovornik britanskog izlaska iz EU-a Boris Johnson favorit je za budućeg britanskog premijera, objavile su britanske kladionice.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se