Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanci odlučili za izlazak iz EU

David Cameron najavio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer David Cameron najavio je na konferenciji za medije svoju ostavku, nakon odluke Brianaca na referendumu za izlazak iz Europske unije.

Britanski premijer David Cameron najavio je svoju ostavku na mjesto britanskog premijera u petak ujutro nakon odluke britanskih birača na održanom referendumu da Velika Britanija izađe iz EU. "Britaniji treba svježe vodstvo", dodao je.

Pročitajte i ovo Henry Zeffman Promjene u Britaniji VIDEO Reporter ostao u šoku kad je shvatio tko će biti novi ministar: "Mislim da nisam poblesavio. Još uvijek to probavljam" Slika nije dostupna Je li EU spašena? 'DRAMA JE ZAVRŠENA' Britanski premijer pohvalio se na Twitteru

"Ne bi bilo u redu da budem kapetan koji vodi našu zemlju na njezino novo odredište", poručio je Cameron.

Za Brexit je glasovalo 51,9 posto Britanaca, a za ostanak u EU je bilo 48,1 posto, prema konačnim rezultatima referenduma. Dodao je da je u najboljem interesu Velike Britanije da u narednom periodu pokaže stabilnost, a zatim i novo vodstvo. Istaknuo je da bi Velika Britanija trebala imati novog premijera na njegovom položaju do velike konferencije konzervativne stranke u listopadu 2016. godine.

"Pregovori s EU oko izlaska trebali bi početi pod vodstvom novog premijera", istaknuo je Cameron te dodao da bi novi premijer trebao pokrenuti članak 50. ugovora s EU.

Cameron je rekao da će idući tjedan otići na sastanak Europskog vijeća.

Na kraju je britanski premijer, sad u ostavci, poručio da bi strana koja je izgubila, uključujući i njega samog, trebala pomoći u tranziciji zemlje iz EU u samostalnost.

"Iako odlazak iz Europe nije put koji sam preporučio, prvi sam od onih koji će pohvaliti nevjerojatnu snagu našeg naroda. Rekao sam i prije da Velika Brirtanija može preživjeti izvan EU te da doista možemo pronaći put, sad kad je i donesena odluka za izlazak, da moramo pronaći najbolji put i učinit ću sve što mogu da pomognem", poručio je Cameron.

"Volim ovu zemlju i osjećam se počašćeno da sam joj služio i ubuduće ću činiti sve da pomognem ovoj velikoj zemlji da uspije", rekao je Cameron na kraju.

Promjene neće krenuti odmah

"Volja Britanaca se mora poštovati", poručio je britanski premijer David Cameron.

Cameron je čestitao svim sudioncima kampanje za izlazak iz Europske unije.

Britanski premijer poručio je da se sada investitore i tržišta mora uvjeriti da je britanska ekonomija snažna.

"Promjene se neće dogiti odmah", poručio je Cameron Britancima u EUropi i Europljanima u Velikoj Britaniji.

Johnson favorit kladionca za Cameronova nasljednika

Bivši gradonačelnik Londona i glavni zagovornik britanskog izlaska iz EU-a Boris Johnson favorit je za budućeg britanskog premijera, objavile su britanske kladionice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene