Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki su i došli

Mali hrvatski grad brojnim ponudama pokušava privući liječnike: ''Problem nije zaobišao ni nas''

Liječnici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Liječnici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Grad Pakrac poduzeo je ove godine niz mjera kako bi privukao liječnike u taj grad suočen s odlaskom liječnika u inozemstvo, koji pogađa mnoge bolnice i zdravstvene ustanove diljem Hrvatske.

Potencijalno zainteresiranim liječnicima Pakrac nudi smještaj u gradske stanove, subvencioniranje stambenih kredita, sufinanciranje troškova specijalizacije dodatkom od 800 kuna mjesečno i kasnije stručno usavršavanje, priopćeno je u utorak iz Pakraca.

Pročitajte i ovo Plakat ispred doma zdravlja Nelojalna konkurencija Plakatima vrbuju liječnike, razljutili ostatak Hrvatske: ''Ljuti me i žalosti. Ne znam koji bih sad izraz upotrijebio'' Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Pakracu - 1 Uređaj za magnetsku rezonancu Čime se Beroš hvali? Dobili su novi uređaj za magnetsku rezonancu, no hoće li pacijenti moći napraviti baš sve pretrage

Liječnicima s malom djecom upola će se smanjiti cijene dječjeg vrtića, a ove godine počelo je i stipendiranje studenata medicine u visini od 1200 kuna.

"Prepoznali smo prioritete i cilj nam je u našoj bolnici zadržati postojeći liječnički kadar, ali i privući nove liječnike, mlade i školovane ljude. Ovaj projekt prvi je korak koji naša sredina može napraviti sa skromnim proračunom kakav ima, a s obzirom na to da postoji interes, mislim da smo na pravom putu. Također, ovo je dugoročan projekt i uvjerena sam da je ovo bio pravi potez i da ćemo već u skoroj budućnosti vidjeti i konkretne rezultate“, izjavila je je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević o novim mjerama.

Od 1. siječnja pakračka bolnica nakon točno četiri godine funkcioniranja pod Općom županijskom bolnicom Požega, ponovno ima pravnu samostalnost i od prvog dana 2018. djeluje pod imenom Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana. Vršiteljica dužnosti ravnateljice je Marina Major, dosadašnja predstojnica bolnice koja je itekako upoznata s problem odlaska liječnika.

"Problem nedostatka liječnika nije zaobišao ni našu bolnicu. Liječnici su odlazili iz naše ustanove, ali ne u inozemstvo. No osim odlazaka, unatrag godinu i pol u bolnici Pakrac zaposlena su i tri nova doktora medicine, specijalisti koji su prešli raditi kod nas iz drugih ustanova. Nakon četiri godine dobili smo pripravnike, i to tri doktora medicine, od kojih su dva pokazala velik interes za specijalizacijom u našoj ustanovi", rekla je v.d. ravnateljice Major.

Trenutno je u pakračkoj bolnici zaposleno 29 doktora medicine, pet specijalizanata te tri doktora medicine pripravnika, a u drugoj polovici 2018. godine i početkom 2019. godine očekuju povratak četiri specijalizanta. U tijeku su natječaji za zapošljavanje i važno im je zaposliti barem još po jednog liječnika, specijalista ginekologije i kirurgije, ali želja im je i ojačati bolnicu s liječnicima svih specijalnosti.

"Intenzivno surađujemo s Gradom Pakracom, gdje nalazimo potporu i razumijevanje problema te zajedničkim snagama pokušavamo pronaći rješenje kako bismo poboljšali kadrovsku strukturu naše bolnice u najboljem interesu naših pacijenata. Potporu u radu pruža nam i osnivač Požeško-slavonska županija te susjedni gradovi i općine, a zahvaljujući upravo njima, prije Božića dobili smo UZV uređaj vrijedan pola milijuna kuna. Imajući u vidu potrebe gravitirajućeg stanovništva iz tri županije, kako bismo im olakšali pristup zdravstvenoj zaštiti, surađujemo s Općom županijskom bolnicom Požega, iz koje nam liječnici dolaze raditi u specijalističke ambulante", pojasnila je Marina Major. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene