Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HLK upozorava na sve više takvih slučajeva

Pacijentima nije svejedno: U Klaićevoj odgođene operacije do početka veljače - jer nema tko operirati

Liječnici (Foto: Dnevnik.hr)
Liječnici (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Liječnici (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U dječjoj bolnici u Klaićevoj odgođene su operacije na odjelu otolaringologije koje su dogovorene za početak veljače. Do problema je došlo zbog toga što jedan kirurg otišao u mirovinu, drugi odlazi u inozemstvo. U liječničkoj komori poručuju - takvih će problema biti sve više.

Što u mirovinu, što u inozemstvo, hrvatski kirurzi su na odlasku. Nema tko operirati pa su u Klaićevoj odgođene operacije dogovorene za početak veljače. Pacijentima nije baš svejedno.

Pročitajte i ovo Pune se bolnice, sve više otkaza operacija - 1 PUNO COVID BOLESNIKA Bolnice zbog koronavirusa odgađaju operacije i preglede: "Do rujna mogu tri puta umrijeti i oživjeti" Osječka bolnica ostaje bez specijalista (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Istražili smo Alarmantno stanje na istoku Hrvatske: Imaju li pacijenti primjerenu zdravstvenu zaštitu?

"Znam puno prijatelja koji su otišli, ne samo iz medicinske struke, iz svih drugih struka koji su otišli van za nečim boljim", kaže nam pacijentica Valentina.

Ravnatelj bolnice poručuje da pacijenti mogu biti mirni. "Oni će svi biti riješeni, ne trebaju brinuti, neće doći ni dokakve krize, ne radi se o egzodusu, radi se o stvarima koji su normalni dio poslovanja bolnica poput naše", ističe primarijus Zoran Bahtijarević, v.d. ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb.

U srijedu je raspisan natječaj za novog specijalista. Bolnica je na privremeni rad povukla još jednog liječnika koji je prije nekoliko mjeseci otišao u mirovinu. "Istovremeno, rješavamo s jednom velikom zagrebačkom bolnicom jedan kolega će doći nam pomoći u operacijskom programu dva do tri mjeseca. Ne očekujem veća odgađanja, nekih manjih će biti dok to ne riješimo", kaže primarijus Bahtijarević.

Odlazak liječnika već godinama potresa sustav. Od ulaska u europsku uniju u inozemstvo ih je otišlo 560 i to uglavnom mladih.

"Ovaj odljev će se maksmalno manifestirati kroz 5 do 10 godina kad ovi ljudi koji sada na neki način kompenziraju sustav svojim radom duljim od odlaska u mirovinu više neće moći raditi, a neće biti onih koji bi ih trebali naslijediti, a to će se sigurno dogoditi", napominje dr.sc. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

"U slijedećih 10 godina 4.000 naših kolega ide u mirovinu, znači izlazi iz sustava. To nije slučajan broj. To je broj godina koliko je potrebno da jedan čovjek postane liječnik. Znači šest godina studija i četiri godine specijalizacije. Rekao bih da smo na 12 sati ili čak prešli 12 sati", pojašnjava za Dnevnik Nove TV prof.dr.sc. Davor Vagić, predsjednik povjerenstva bolničke djelatnosti iz Liječničke komore.

Dr. Vagić komentirao je i problem sa studentima. "To tek pokazuje koliko se ovaj problem povećava, a ne smanjuje. Prije su headhunting agencije vrbovale samo naše liječnike, a sad su počele vrbovati i naše studente medicine, kojima nude plaćenu praksu u inozemstvu, a onim najboljima nakon toga i specijalizaciju. To pokazuje da su naši kolege odlični, da su naši medicinski fakulteti stvarno odlični i mi trebamo, ne penalizacijom, nego motivacijom zadržavati naše kolege, poglavito mlade, ali i skusne u Republici Hrvatskoj", ističe.

Država, kažu, ne čini ništa po tom pitanju. Što se poduzima ministarstvo smo pitali i mi, no odgovor nismo dobili.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene