Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ja je ne vidim'

Pahor: Protivnici arbitraže trebali bi ponuditi alternativu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor je regirao na tvrdnje članova Slovenskog paneuropskog pokreta koji smatraju da bi Slovenci na referendumu trebali odbaciti arbitražni sporazum, zatraživši od njih da kažu što nude kao alternativu.

‘Morali bi reći što učiniti ako referendum ne bude uspješan’, rekao je Pahor za slovenski radio, reagirajući na izjave što su ih u ime ‘Slovenskog paneuropskog pokreta’ (SPG) iznijeli filozof Tine Hribar, pisac Boris Pahor i nekadašnji predsjednik slovenskog parlamenta France Bučar. Njih trojica poručila su da Slovenci na referendumu 6. lipnja trebaju reći ‘odlučno ne’ arbitraži, tvrdeći da on znači popuštanje Hrvatskoj i ne jamči neposredan kontakt Slovenije s otvorenim morem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dogovor s Pahorom Kosor: Nisam dogovorila izlaz Slovenije na otvoreno more Slika nije dostupna Najbolje rješenje Pahor u parlamentu branio arbitražni sporazum

>> Pahor: Referendum je prilika za prijateljstvo

Najdalje je u tome otišao filozof Tine Hribar, rekavši da je sporazum s Hrvatskom ‘završni čin kolaboracije’ i da bi se Hrvatska trebala povući s ‘okupiranih teritorija’ jer u suprotnom neće moći ući u Europsku uniju. S njime su se složili Bučar koji je predsjednik SPG-a i Boris Pahor koji smatra da bi povijesno nepravedno bilo ako Slovenija izgubi Savudrijsku valu. Predsjednik vlade Pahor rekao je međutim da arbitražnom sporazumu ne vidi alternativu i da je on za Sloveniju povoljno rješenje.

‘Gore kolaboracije od zadržavanja sadašnjeg stanja (u graničnom sporu) ne može biti. Arbitražom možemo opet dobiti ono što je naše’, rekao je Pahor za slovenski radio. Reagirajući na tvrdnje Bučara, Hribara i svog prezimenjaka, pisca Borisa Pahora, inače talijanskog državljanina, kako bi Sloveniji u graničnom sporu s Hrvatskom trebalo kompenzirati to što je izgubila u razgraničenju Italije i bivše Jugoslavije, Pahor je ironično rekao da i on ima očekivanja u svezi sa svim nepravdama koje su se Slovencima nanosile u zadnjih dvjesto godina. ‘No u te bismo razloge onda morali uvjeriti i Hrvate’, dodao je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene