Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najbolje rješenje

Pahor u parlamentu branio arbitražni sporazum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u parlamentu da je arbitražni sporazum o načinu rješenja graničnog pitanja s Hrvatskom najbolje rješenje koje je Slovenija uopće mogla postići.

'Postigli smo za Sloveniju najbolje što se dalo, arbitražni sporazum Sloveniji u potpunosti odgovara, u suprotnom ga ne bih ni potpisao', rekao je Pahor u parlamentu, odgovarajući na zastupnička pitanja o arbitražnom sporazumu. Pahor je zanijekao tvrdnje oporbe da je arbitražni sporazum za Sloveniju loš te da joj arbitraža ne može dati teritorijalni izlaz na otvoreno more nego samo neškodljiv prolaz. Oporba traži da se odustane od sporazuma a birače poziva da ga na referendumu odbace. Na tvrdnje više oporbenih zastupnika kako 'prijeti' Slovencima međunarodnom izolacijom ako na referendumu 6. lipnja ne podrže sporazum, Pahor je rekao da kao predsjednik vlade i političar s iskustvom ima pravo upozoriti na negativne posljedice odbacivanja sporazuma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski premijer tvrdi Pahor: Ako blokiramo Hrvatsku, prijeti nam izolacija Slika nije dostupna Za ili protiv Slovenci odlučuju o Pahorovom arbitražnom prijedlogu

>> Pahor: Ako blokiramo Hrvatsku, prijeti nam izolacija

'Odbacimo li arbitražni sporazum, međunarodna zajednica nas neće razumjeti i bit ćemo izolirani', rekao je. Dodao je da bi odbacivanjem arbitraže bilo odbačeno za Sloveniju povoljno rješenje za određivanje granice na kopnu i moru i dodira Slovenije s otvorenim vodama, rješenje koje je 'rađeno po mjeri' Slovenije. Negativan ishod referenduma po Pahorovim bi riječima zato poništio rezultate njegovih uspješnih pregovora s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor, u Sloveniji bi došlo do zahtjeva da se ponovno blokira hrvatski ulazak u EU. Međunarodna zajednica koja se angažirala u traženju tog rješenja to ne bi shvatila, naglasio je Pahor. 'Hrvatska bi došla u poziciju moralne superiornosti jer je sporazum već prihvatila i ratificirala', rekao je, dodavši da oni koji zahtijevaju da se arbitražni sporazum odbaci 'čine uslugu Hrvatskoj' jer u njoj postoje snage koje se protive sporazumu.

Po njegovim riječima, onda više ne bi moglo biti novih uspješnih pregovora i rješenja za granicu koja je 19 godina bila 'gnojni čir' u odnosima dviju država. Pahor je ustvrdio da je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova prošle godine, prije nego što je parlamentarni odbor slovenskog parlamenta odobrio pregovore o arbitražnom sporazumu, potvrdilo da su se dvije strane 'vratile' pregovorima o drugom Rehnovu prijedlogu. Ustvrdio je da je u razgovorima s hrvatskom stranom od samoga početka davao do znanja svojim izjavama da rješenje u sporazumu mora biti takvo da se nađe kontakt Slovenije s otvorenim vodama, te da je to potvrđeno povratkom Hrvatske na pregovore o Rehnovu prijedlogu koji je Hrvatska prije odbijala. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene