Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki uspjeh KBC-a Split

Prvi put u Hrvatskoj: Izvadili mu koštanu srž iz potkoljenice i stavili u čeljust da je spase

Kirurški tim Zavoda za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split protekli je mjesec napravio prvu autolognu transplantaciju matičnih stanica iz potkoljenice u čeljust pacijenta kojem se razvila opsežna steradionekroza nakon provedene onkološke radioterapije, doznaje se u bolnici.

Jedinstven je to zahvat u Hrvatskoj, kojim se KBC Split smjestio rame uz rame s najrazvijenijim kliničkim centrima u svijetu, dodaju u bolnici.

"S obzirom na povećan broj pacijenata koji boluju od medikamentozno uzrokovane nekroze čeljusti te onih koji su razvili nekrozu čeljusti kao posljedicu onkološke radioterapije, počeli smo koristiti najsuvremenije kirurške protokole u njihovu liječenju. Ovaj regenerativni postupak upotrebe autolognih matičnih stanica predstavlja vrhunac regenerativne kirurgije te multidisciplinarnog pristupa", kazao je pročelnik Zavoda za maksilofacijalnu kirurgiju Saša Ercegović.

Kirurški tim Zavoda za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split - 2 Kirurški tim Zavoda za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split - 1 (Foto: KBC Split)

Radi se o najsuvremenijoj metodi, u kojoj se za vrijeme standardnog kirurškog postupka sanacije kosti čeljusti koja "odumire", iz vlastite pacijentove potkoljenice ili ilijačne kriste kuka aspirira koncentrat koštane srži, te se nakon obrade aplicira u nekrotičnu kost čeljusti.

"Cilj terapije je obaviti regeneraciju nekrotične kosti i zaustaviti njezino daljnje propadanje kako bi se spriječili opsežniji kirurški postupci koji postoperativno znatno utječu na kvalitetu pacijentova života", ističe Ercegović.

Pročitajte i ovo Lampedusa - 1 Lampedusa - simbol nade FOTO/VIDEO Ljudi na malenom otoku na rubu su snaga: Prošlo je 10 godina od užasne tragedije, a nova se može dogoditi svaki tren

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje budućnosti Desničarske vlasti vraćaju automobile na ulice gradova: Ta odluka mogla bi im se obiti o glavu na više načina

"Dosad je, pod vodstvom doc. dr. sc. Daniela Jerkovića, provedeno nekoliko takvih kirurških postupaka te je kod svih pacijenata zabilježen izvrstan klinički ishod. Tim postupcima pacijenti dobivaju najsuvremeniju kiruršku skrb, a to djelatnike Zavoda potiče na daljnje napredovanje", poručio je Ercegović. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene