Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekoliko signala

Poduzetnicima prijeti nova opasnost: "Takav pad nemoguće je nadoknaditi"

Aktualno Galerija Proizvodnja trajnih proizvodnja široke potrošnje u Hrvatskoj Proizvodnja trajnih proizvodnja široke potrošnje u Hrvatskoj Foto: Dnevnik Nove TV Vjetrenjače Vjetrenjače Foto: Dnevnik Nove TV Tvornice - 2 Tvornice - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Tvornice - 1 Galerija 1/4 >>
Hrvatski gospodarstvenici posljednje dvije godine hrvaju se s inflacijom, a sada im se na obzoru pojavila nova opasnost. Zbog gospodarske krize u Njemačkoj nizu domaćih tvrtki izvoz se u tu zemlju prepolovio. Zbog toga mnogi sada očekuju i dolazak recesije.

Dok građani u trgovinama traže zaštitu od inflacije, poduzetnici gledaju prema Njemačkoj u strahu od - recesije. Sve je više naznaka kako je BDP najveće europske ekonomije pao i treći kvartal zaredom. Zbog skupe energije tamošnji industrijalci već emitiraju crne prognoze.

"Kao posljedica, to vodi riziku od deindustrijalizacije. I boli me što moram primijetiti kako već postoje jaki znakovi toga u Njemačkoj", rekao je Christian Kullman, izvršni direktor Evonika.

Njemačka je najveći hrvatski trgovinski partner, pa i mnoge hrvatske tvrtke već bilježe pad narudžbi

"Prvi znakovi usporavanja bili su krajem četvrtog, početkom petog mjeseca, a u ovom trenutku u našem programu mi smo na razini od 50 posto narudžbi u odnosu na prošlu godinu", komentirao je za Dnevnik Nove TV Anđelko Švaljek, direktor Regeneracije Zabok.

Takav pad nemoguće je nadoknaditi. Obujam proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju, što obuhvaća sve industrijske proizvode osim hrane, padao je svakog mjeseca od rujna prošle godine. Kriza se prelijeva...

Pročitajte i ovo Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP) Aktualno prijepodne Je li ovo neslužbeni početak kampanje za superizbornu godinu? "Teško se oteti dojmu..."

"S obzirom na to da smo mala i otvorena ekonomija, jasno nam je da će to utjecati i na Hrvatsku", smatra Goran Šaravanja, glavni ekonomist HGK-a.

Prvi znakovi nadolazeće recesije bili bi vidljivi u graditeljstvu, pa je dobra vijest da najveći domaći proizvođač građevinskog materijala zasad ipak ne vidi pad potražnje.

"Mi možemo najviše zahvaliti europskim fondovima koji financiraju i investicijske državne projekte, a isto tako i puno privatnih projekata. I zato mislim da je Hrvatska s obzirom na ta očekivanja u prednosti", poručio je Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe Grupe.

Optimistični su i bankari jer potražnja za kreditima ne pada.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić FENOMEN BALKANA Srbija se ozbiljno naoružava, sprema li se novi rat na Balkanu? "Ta podmetanja o hegemonističkim ambicijama…"

"Zasad vidimo da je interes za kredite među korporativnim klijentima i dalje tu i stabilno, čak je i malo rastao u odnosu na prošlu godinu", poručio je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke.

Do kraja godine Hrvatska bi trebala biti imuna na recesijsku zarazu iz Njemačke. Što nakon toga? Ako kriza potraje dovoljno dugo, od njezinih se simptoma neće spasiti - nitko.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene