Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vozili ga u dotrajalim kolima

FOTO Pacijent ozlijedio glavu nakon što su propala neispravna kolica, djelatnici očajni: "Primorani smo potražiti pomoć"

Dotrajalo vozilo sanitetskog prijevoza
Dotrajalo vozilo sanitetskog prijevoza Hitna uživo 194
Aktualno Galerija Dotrajalo vozilo sanitetskog prijevoza Dotrajalo vozilo sanitetskog prijevoza Foto: Hitna uživo 194 Dotrajalo vozilo sanitetskog prijevoza - 3 Dotrajalo vozilo sanitetskog prijevoza - 3 Foto: Hitna uživo 194 Dotrajalo vozilo sanitetskog prijevoza - 1 Dotrajalo vozilo sanitetskog prijevoza - 1 Foto: Hitna uživo 194 +0 Dotrajalo vozilo sanitetskog prijevoza - 2 Galerija 1/4 >>
Zbog neispravnosti vozila i zastarjele opreme, djelatnici sanitetskog prijevoza, kako kažu, svakodnevno riskiraju živote i zdravlje pacijenata. U dokumentu su naveli kako je zbog loše opreme stradao jedan pacijent.

Iako djelatnici hitne medicine uporno upozoravaju odgovorne na dotrajala vozila santitetskog prijevoza, i dalje neki hitnjaci u Hrvatskoj rade u opasnim uvjetima. Djelatnici sanitetskog prijevoza Primorsko-goranske županije traže pomoć.

Ističu jedan primjer u kojem je pacijent nastradao zbog loših uvjeta unutar samog vozila.

Njihov dopis koji su između ostalog poslali i ministru zdravstva Viliju Berošu, kao i županu Zlatku Komadini, prenosimo u cijelosti.

"Sanitetski prijevoz, odjel Doma zdravlja PGŽ u izrazito je teškoj situaciji, a o kojoj ste pravovremeno bili obavješteni usmenim putem, sastancima s upravom, dopisima prema upravi kao i samoj županiji, rijetkim sastancima s voditeljem i kroz svakodnevnu komunikaciju što je vidljivo u internoj aplikaciji. Zbog neispravnosti vozila i zastarjelom opremom bez ili s upitnim atestom, svakodnevno riskiramo živote i zdravlje pacijenata.

Dana 6. veljače 2023 godine, dogodila se nesreća, u kojoj je zbog neispravnosti i dotrajalosti opreme stradao pacijent. Nakon što je pacijent prebačen na ležeća kolica, ista su zbog neispravnosti pala, te je prilikom pada gospodin udario glavom o tlo. Promptnom reakcijom djelatnika, pacijent je hitno prebačen na HMT Sušak gdje su mu ustanovljene ozljede glave zbog čega je gospodin hospitaliziran na odjel neurologije.

Radi se o vozilu RI 493 VE koje je 2014 godište s prijeđenom kilometražom od preko 428000 kilometara, s neispravnom zvučnom signalizacijom, s konstanto prijavljivanim kvarovima, kao i zbog nepodnošljivog mirisa nafte u kabini i prostoru za pacijente. Strečer (ležaj) je iz 2006 godine.

Pročitajte i ovo Maja Grba Bujević, šefica Hitne pomoći Maja Grba Bujević Tko je kriv zbog smrti 58-godišnjakinje? Šefica Hitne odgovora treba li ona odgovarati zbog propusta

Zbog nesigurnosti u rad nerijetko smo uklanjali dotrajalu opremu iz vozila zbog straha za život pacijenta, a o čemu smo obavještavali osobu odgovornu za vozni park. Ipak, ista nam se naknadno vraćala nakon određenog vremena u druga vozila. Vozila koja su godinu dana stara, s prijeđenih 60.000-70.000 kilometara, danas su zbog neodržavanja i zanemarivanja u nemogućnosti odraditi put za Graz s maloljetnim djetetom.

Pročitajte i ovo Provjereno: Drago Makaj - 2 ZAŠTO NISU DOŠLI RANIJE? Satima čekala hitnu u neizdrživim bolovima pa preminula u bolnici: "Takvih slučajeva ima po cijeloj Hrvatskoj. Čovjek umre, nikome ništa!"

Naime, ista vozila imaju svakodnevne prijave u internu aplikaciju, bez učinjenih provjera i popravaka. Obzirom da smo u više navrata molili za pomoć i rješavanje problema, koji svakodnevno riskiraju živote pacijenata, djelatnika i ostalih građana, pismenim i usmenim putem, a bez odgovora i poduzetih mjera rješavanja problema opasnih za ljudski život, primorani smo potražiti pomoć.

Nadamo se da ćemo ovim činom spriječiti nesreće većih razmjera i time spasiti živote naših pacijenata i djelatnika, koji svakodnevno rade pod ogromnim stresom, od straha za sigurnost pacijenata", zaključili su te priložili potpisnu listu djelatnika sanitetskog prijevoza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene