Obavijesti Video Pretražite Navigacija
24. OBLJETNICA

General-bojnik Boris Šerić: "I moja tri brata i ja bili smo u Oluji. Ponosni smo što smo dali svoj doprinos"

General-bojnik Boris Šerić (Foto: Dnevnik.hr)
General-bojnik Boris Šerić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Danas je zemlja slavila u Kninu i za Knin, na 24. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Oluja. Za malo koji državni praznik Hrvati znaju i malo kojem se vesele kao Danu pobjede i domovinske zahvalnosti te Danu hrvatskih branitelja.

U Kninu su bili i pripadnici HOS-a, koji su nekoliko puta na središnjem gradskom trgu uzviknuli sporni pozdrav "Za dom spremni". Iz policije su poručili da neće postupati jer su ovaj pozdrav uzviknuli ispred spomenika HOS-a, prilikom polaganja vijenaca i odavanja počasti suborcima, što je, kažu, dopušteno.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek i Sabina Tandara Knezović Gost Dnevnika Nove TV Žestoko se pregovara za parlamentarnu većinu: "Mislim da je to manji problem od fotelja" Snježana Markušić, PMF Simulacija potresa Područje od Splita do Zadra potresnije nego što se mislilo: "Dobili smo rezultate koje ni mi nismo očekivali"

O događajima u Kninu, u kojem je danas bilo i najava kandidatura za čelne ljude države i najveće hrvatske stranke, kao i glazbeno-scenskih izvedbi u režiji istaknutih političara, izvještavali su reporteri Andrija Jarak i Sanja Jurišić.

Oluja je krenula napadom iz 30 pravaca

Zagrmilo je u ranu zoru 4. kolovoza 95. U 5 sati ujutro počela je Oluja. Napadom iz 30 pravaca krenulo se u oslobađanje petine okupiranog hrvatskog teritorija. Od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj oko 700 kilometara, hrvatske snage nezaustavljivo su napredovale. 200 tisuća vojnika i policajaca za 31 sat ostvarilo je 80 posto planiranih zadaća.

U prijepodnevnim satima 5. kolovoza oslobođen je Knin, središte i simbol srpske pobune. Hrvatska vojska u grad je ušla u 9 sati i 43 minute. Već dan poslije u slobodni kraljevski grad stiže i predsjednik Tuđman. Na kninskoj tvrđavi podignuta je 20 metarska hrvatska zastava.

Dan koji se ne zaboravlja. Poražena je ideja velike Srbije.

Oslobođenjem Knina završile su borbe u sektoru Dalmacija. Okupator je pružao žestok otpor na Banovini. Borbe su potrajale do 9. kolovoza kada su oslobođeni Vrginmost i Dvor na Uni. Generalu Stipetiću predao se 21. korpus takozvane republike Srpske, čime je rat formalno završio.

U Oluji je poginulo i nestalo 240 branitelja, 1100 ih je ranjeno.

Veličenstvenom vojno-redarstvenom akcijom, dovršenom u 84 sata, oslobođena je Hrvatska, ali i spriječen novi masakr u BiH. Hrvatske snage omogućile su Armiji Bosne i Hercegovine da razbije srpsku opsadu Bihaća i spriječi novi genocid.

Andrija Jarak je u Dnevniku Nove TV razgovarao s general-bojnikom Borisom Šerićem, zamjenikom zapovjednika kopnene vojske. 

Puno je velikih nepoznatih, neispričanih priča o Oluji, vidjeli smo ove geopolitičke i vojne teme, no ima i priča o malim ljudima koje treba približiti javnosti. Mi smo večeras odabrali jednu takvu, o četiri brata koji su bili sudionici Oluje. U međuvremenu je jedan od četvero braće postao general i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, general Boris Šerić. Generale, četiri brata u jednoj akciji?

Moja tri brata i ja. Četvorica nas, sva četvorica u operaciji Oluja. Ponosni smo i radosno što smo sudjelovali i dali doprinos kao pripadnici jedne obitelji koja je bila izuzetno i izrazito hrvatski nastrojena u to vrijeme. Dvojica su bila u 4. gardijskoj brigadi, jedan je bio vojnik ročnik u 113. brigadi i jedan u 6. domobranska pukovnija HV-a Split.

Svi živi i zdravi?

Svi živi i zdravi.

Vi ste bili pripadnik 4. Gardijske, danas ste general. Iz kojeg ste smjera vi ušli u Knin?

I 4. gardijska brigada i 7. gardijska brigada su ušle u Knin iz Bosanskog Grahova. To je za zborno područje Split bio glavni smjer napada sa zadaćom da 7. i 4. brigada obuhvatno zauzmu Knin i nastave čišćenje terena prema Otriću, Srbu i da izbiju na državnu granicu, pređu obranu i da budu spremni za nastavak borbenih djelovanja.

Rekli ste maloprije „dajte mi Dinaru malo, kadrove Dinare da vidim“. Ta vam Dinara puno znači?

Naravno. Evo kad pogledate odavde kako je to lijepo vidjeti, a u svakom trenutku kad se dođe ovdje za vrijeme obilježavanja opercaije Oluja naviru uspomene na taj dan prije 24 godine.

Rekao sam maloprije da je cijela Hrvatska na neki način sudjelovala u operaciji Oluja. Je li to točno?

To je točna konstatacija. Mi jesmo izvojevali vojnu pobjedu, ali isto tako treba uzeti u obzir i sve diplomatske napore koje je uložila RH. Treba napomenuti i ekonomske i informacijske napore. Nije bilo lako iznijeti takvu operaciju tijekom Domovinskog rata. Ako pogledamo samo vojni proračun koji je tada bio oko 13 posto BDP-a, odnosno negdje oko 12,5 milijardi. I dugoročno, takvo stanje nije bilo održivo. Međutim, s druge strane i neprijatelj je imao velikih poteškoća što se tiče ekonomske situacije, a to se dakako odrazilo i na motivaciju njihovih vojnika.

Da, '91. godine smo imali vojničke puške, neispravne minobacače i srce do neba. Kad je bio taj trenutak kad ste osjetili da je to to, da mi to možemo?

Tijekom operacija koja se prethodile Oluji. Možemo spomenuti već Cincar koje su provodile uglavnom postrojbe Hrvatskog vijeća obrane. I naravno, operacije Zima 94, Skok 1, Skok 2 i Ljeto 95. Znali smo da je došao kraj.

Tužno je danas bilo kad se pročitalo ovih 239 imena, bilo je puno djece na tvrđavi, moram vas to pitati, vi ste i dalje djelatna vojna odoba, general ste, imate mlade ročnike i mlade vojnike. Znaju li oni dovoljno o Oluji? Znaju li nove generacije koliko je bila važna ta akcija?

Mi nastojimo u punoj mjeri, posebno časnicima i dočasnicima koji prolaze različite oblike izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu i samim postrojbama približiti ne samo Oluju nego i cijeli Domovinski rat. Ja imam tri kćeri i čini mi se da kroz sustav izobrazbe nisu baš najbolje upoznate s tim koje su to vrijednosti Domovinskog rata. Što je to Oluja, koji su heroji Domovinskog rata. Mislim da bi trebalo u narednom periodu i na tom planu poraditi.

I za kraj, kakav je osjećaj doći u Knin 5. kolovoza? Godine prolaze, ovo je 24. obljetnica, a dogodine će biti okrugla. Vi nam možete reći, visoko ste rangirani, sprema li se neki mimohod, spektakl? Hoće li dogodine u Kninu biti nešto veličanstveno?

Osjećaj je ponosa kao i svake godine, isto kao što je osjećaj ponosa bio 95 kad smo ušli u Knin. Dogodine će biti 25. obljetnica, a ja se nadam da će biti primjereno i obilježena. To prvenstveno ovisi o političkom vrhu, odnosno o tri ministarstva koji su nositelji provedbe ove organizacije. To su Ministarstvo obrane, Ministartsvo unutarnjih poslova i Ministarstvo hrvatskih branitelja. Ali siguran sam da će na primjeren način biti obilježena.

I da će biti puno puno više ljudi u Kninu, što svi očekuju?

Naravno, ako ponuda bude puno bolja, očekujem i puno više gostiju.

Generale, hvala vam na gostovanju na Novoj TV.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene