Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Predsjednici je teže''

Analiza Mislava Bage: "Ovo što se sada događa kod posjeta Vučića je krajnje delikatno i opasno"

Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr)
Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Posjet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj razotkrio je neslaganje politike Vlade s politikom predsjednice Republike oko poziva i tema sastanka s predsjednikom Srbije.

Hoće li ovaj posjet išta promijeniti u Dnevniku Nove TV analizirao je reporter Mislav Bago.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Mislav Bago razgovara s Predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dio ekskluzivnog intervjua Predsjednica Mislavu Bagi otkrila je li joj žao druženja sa Zdravkom Mamićem: "Nije ih bilo toliko koliko ljudi govore"

"U odnosima predsjednice i premijera sigurno će to u narednom razdoblju pokazati dodatni razdor. Hrvatska od 2000. godine  ima ovakav parlamentarni ustroj gdje je Predsjednica neposredno izabrana i ima mogućnost kreiranja vanjske politike i nacionalne sigurnosti. Teško je od nje očekivati da samo zalijeva cvijeće na Pantovčaku ili da kao engleska kraljica bude samo poglavar države. Naravno da ona želi imati aktivnu politiku. S druge strane i premijer Plenković je svoju karijeru proveo u diplomaciji i želi imati aktivnu vanjsku politiku. Ovo što se sada događa kod posjeta Vučića je krajnje delikatno i opasno. U pitanju su odnosi sa Srbijom s kojom smo bili u ratu i imamo ogroman broj neriješenih pitanja", kazao je Bago.

Podsjetio je kako se u protekla dva tjedna iz Banskih dvora i Pantovčaka stizale neslužbene poruke kako se Vučić mora ispričati pa tek onda doći u Hrvatsku.

"Naravno da premijer mora imati odgovornost za upravljanje državom jer što god Predsjednica dogovori sa srpskim predsjednikom, hrvatska će Vlada sprovesti. Kod Predsjednice je teža situacija jer ona nema političku moć kakvu u Srbiji ima Vučić", izvijestio je Bago.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene