Krenuli su kao male obiteljske tvrtke, a danas su među najjačim hrvatskim izvoznicima!


Tvrtke koje se bave proizvodnjom vojne opreme svojim proizvodima osvojile su svijet, a zaradu broje u milijunima.

Vezani članci Ministar obrane Damir Krstičević MORH potpisao ugovore o nabavi vojne opreme teške 453 milijuna kuna, dogovoren i posao s Brodosplitom Perverzno oružje (Foto: Reddit) - 30 Njihova ljubav prema oružju poprimila perverzne razmjere, igraju se s puškama kao s barbikama

Iz malog Ludbrega, u 60 zemalja svijeta - njihove kacige nose brojne vojske i policije, a u bogat niz kupaca uskoro se svrstava Irak. 160 tisuća kaciga spremno je za isporuku.

"Posao je vrijedan preko 120 milijuna eura, kojega treba realizirati u 20 mjeseci", kaže Alojzije Šestan, direktor Šestan-Buscha.

Kriza je za njih nepoznat pojam i s izvozom ne namjeravaju stati.

"Imamo jako lijepe planove, pogotovo za nove poslove za Saudijsku Arabiju, za Arapske Emirate. Nova tržišta nam se otvaraju u Africi, što nam je velika perspektiva za budućnost", kaže Šestan.

Vojni izvoz nam se u prošloj godini približio brojci od 200 milijuna dolara. Puške i pištolji karlovačkog HS Produkta redovito zasjenjuju puno poznatije svjetske brendove.

"Preko 100 milijuna dolara robe izvozimo godišnje zadnje dvije tri godine. To je sad oko 140 milijuna dolara. To je za naše prilike jako dobar uspjeh i za firmu koja prije 20 godina takoreći nije ni postojala", naglašava Željko Pavlin, direktor HS produkta.

Njihov pištolj proglašen je najboljim pištoljem u Americi za prošlu godinu. Neslužbeno, to je i priznanje za najbolji pištolj na svijetu. Osim pištolja i pušaka dičimo se i patrolnim čamcima te strojevima za razminiranje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook