Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Viteška igra

Znate li koliko je stara tradicija sinjske alke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 300 godina u Sinju se održava tradicionalna alka. Posjetitelji iz svih krajeva svijeta i ove će godine moći uživati u jedinstvenom prizoru na sinjskom trkalištu.

Ukoliko se nalazite u Sinju i okolici te uživate u svečanostima oko održavanja Sinjske alke pošaljite nam fotografije na moj.report@novatv.hr.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća između Glavica i Hana Nedaleko od Sinja Teška prometna nesreća u Dalmaciji: Motociklist poginuo u sudaru s osobnim automobilom Slika nije dostupna Ponos Cetinske krajine Sinjska alka: Oko sokolovo, čvrsta desnica i vječna slava...

Viteško natjecanje cetinske krajine ove se godine održava po 298. put. Gotovo 300 godina ova se igra održava na trkalištu u Sinju u spomen na pobjedu hrvatskog naroda nad osmanlijskom vojskom koja je 1715. godine u svom osvajačkom pohodu pokušala osvojiti sinjsku tvrđavu koja bi Turskom Carstvu omogućila slobodan prolaz do samog središta Europe.

Tako je nastala sinjska alka - igra u kojoj alkari jašući konje kopljem gađaju alkarski kolut. Zbog golemog doprinosa povijesnih, kulturnih i etnografskih vrijednosti sinjska je alka 1979. godine proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije, a 2010. godine uvrštena je u popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

>> Alka na svakom koraku: Gotovina i Markač posebni gosti u Sinju

KAKO SE TRČI ALKA?

Alkarski kolut napravljen je od kovanog željeza a sastoji se od dva koluta sa zajedničkim središtem. Veći obruč je promjera 131,7 mm, manji 35,1 mm, a povezani su trima kracima koji obruč dijele na tri jednaka dijela.

U alkarski kolut se gađa kopljem napravljenim od drveta koje je dugačko 290-300 cm, a na čijem se vrhu nalazi željezni šiljak kojim se pokušava pogoditi sredina koluta, ili 'u sridu'.

ALKARSKA POVORKA

U alkarskoj povorci sudjeluju vojvoda, četa alkara, četa momaka i pratnja. Četu alkara predvodi zapovjednik alajčauš, a četu momaka arambaša.

Svi natjecatelji obučeni su u svečanu odoru, na glavi nose ukrašeni kalpak, na nogama crne čizme s mamuzama, a na bedru im visi sablja te u ruci drže neizostavno koplje.

Osim alkara, u svečane odore obučeni su i članovi čete momaka dok su bubnjari trubači, namještač alke i njegov pomoćnik obučeni u nešto jednostavnije narodne nošnje. Članovi časnog suda nose tamnoplava odijela s vrpcom na prsima.

BARA I ČOJA

Dva dana prije alke održava se Bara, a dan prije Čoja. Oba natjecanja održavaju se prema istim pravilima kao i alka samo što ne nose svečane odore te ne dolazi do isključivanje iz utrke ovisno o broju osvojenih punata.

S obzirom na jedinstvenost ovog događaja ni ne čudi da na alku dolazi velik broj ljudi iz zemlje, ali i svijeta, a zanimljivo je da je prošle godine po prvi put ovoj viteškoj utrci prisustvovao i turski dužnosnik - veleposlanik Burak Ozugergin.

Za slavodobitnika ovogodišnje sinjske Alke nadmetat će se, po odluci alkarskog vojvode Ante Vučića, maksimalno dopuštenih 17 alkara kopljanika. Među kopljanicima je jedan debitant, a jedan debitant je i u pratnji barjaka. Alkarski barjak s likom Čudotvorne Gospe Sinjske nosit će dragovoljac Domovinskog rata Stipe Bilandžić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene