Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi na istom mjestu

Kad završe ročišta...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zrinjevac je u zadnjih nekoliko mjeseci postao centar zbivanja. Sudi se bivšem premiejru ministrima direktorima najvećih poduzeća. Angažirani su svi ponajbolji odvjetnici, što rade u slobodno vrijeme....

Ispred najvećeg suda u državi posljednjih dana sve više znatiželjnika.'Malo pogledam i lijevo i desno, da vidim kako funkcioniraju, jesu li mršavi ili debeli', kaže jedna prolaznica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu Slika nije dostupna Afera Fimi Media Odgođeno suđenje Sanaderu: Odvjetnici Sloković i Prodanović nisu se pojavili, sutkinja ih kaznila

A čim u sudnici označe kraj, sve se seli pod suncobrane popularnog okupljališta. Ovdje u pauzama padaju dogovori, nagodbe, prepričavaju se svjedočenja, izmjenjuju osobe iz različitih društvenih slojeva, a fotoreporteri lutaju u potrazi za što boljom slikom.

'Centar zbivanja je postao Zrinjevac zbog stanja u državi. Osim ako se na USKOK-u ne dogovorimo' kaže uz smijeh odvjetnik Mate Matić. 'Nikada nismo živjeli život oko Zrinjevca kao sada, i vi i mi', dodaje Matić. 'U svakoj sudnici se nešto događa, ovo je doista epicentar zbivanja', kaže odvjetnica Jadranka Sloković.

U kafiću pored suda svatko u svom kutu. Optuženici, zagrebačka odvjetnička elita, suci i novinari. Dobrodošlicu konobara Ivo Sanader s brojem pokrenutih slučajeva, teško prima. 'Meni je ovo novo iskustvo, vrlo je naporno. ne znam je li uobičajeno da se ima 4 dana rasprave, a jedan slobodno', kaže Ivo Sanader.

Uz zgusnut raspored, bivši premijer naviknuo se na sudski tempo. Prvom čovjeku policije, 100-injak metara dalje, sve je ovo nepoznanica. 'SDP ima jedan spor s trgovačkim društvom. Ja sam svjedok. Moram biti iskren ovo mi je prvi put da sam tu, ni sam ni znao gdje je', kaže Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova.

Iza sebe imaju velike i intrigantne korupcijske predmete. Ali sudski poznavatelji kažu - sve se teže diše. 'Ja mislim da sudnice pucaju po šavovima, i od interesa novinara i od interesa javnosti', kaže predsjednica Zbora novinara sudskih izvjestitelja Ana Raič-Knežević.

Takav ritam nije lako rasteretiti. 'Idemo u pravcu da ćemo imati relaciju jedan sudac - jedan predmet, jer su suci toliko zauzeti i kapacitirani', kaže Krešimir Devčić iz zagrebačkog Županijskog suda. A li znaju gdje predahnuti u pauzi maratonskih suđenja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene