Koordinacija četiri udruge proizašlih iz Domovinskog rata s plitvičkog područja održala je danas prosvjed "5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvička jezera" kako bi se spriječila njegova daljnja devastacija.


Braniteljske udruge protive se, kako su istaknuli, devastaciji i apartmanizaciji prostora Nacionalnog parka.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Teška prometna nesreća kod Plitvičkih jezera: U sudaru s BMW-om poginuo motociklist Tomislav Kovačević i Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Ravnatelj Plitvičkih jezera: "Nema govora o istjecanju fekalija u jezera, a gradnju apartmana ćemo staviti pod kontrolu"

"Pod krinkom gospodarskog razvoja i domaćeg stanovništva, prostornim planom omogućena je divljačka apartmanizacija u režiji nekolicine vanjskih investitora koji ne prežu ni pred čim", ističu prosvjednici. 

Navode da je samo na području Plitivca Sela broj noćenja od 2009. kada ih je registrirano 700 u 2016. narastao na 12.500. Takvu izgradnju ne prati i izgradnja prateće infrastrukture, osobito kanalizacije i vodovoda pa se voda crpi iz Velikog slapa, tvrde u Koordinaciji braniteljskih udruga.

Strahuju da bi Plitvice mogle biti izbrisane s UNESCO-vog popisa svjetske baštine.