Koordinacija četiri udruge proizašlih iz Domovinskog rata s plitvičkog područja održala je danas prosvjed "5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvička jezera" kako bi se spriječila njegova daljnja devastacija.


Braniteljske udruge protive se, kako su istaknuli, devastaciji i apartmanizaciji prostora Nacionalnog parka.

Vezani članci Milanović i Plenković na Plitvicama odvojeno položili vijence Nakon verbalnog okršaja Milanović i Plenković zaratili priopćenjima:  "Ljepotan s Pantovčaka i njegovi suradnici nisu ostvarili nikakav kontakt s nama" Novi panoramski vidikovac na Plitvičkim jezerima (Foto: Dnevnik.hr) Bolji pogled na ljepote Plitvičkih jezera: Veliki slap posjetitelji mogu gledati s panoramskog vidikovca

"Pod krinkom gospodarskog razvoja i domaćeg stanovništva, prostornim planom omogućena je divljačka apartmanizacija u režiji nekolicine vanjskih investitora koji ne prežu ni pred čim", ističu prosvjednici. 

Navode da je samo na području Plitivca Sela broj noćenja od 2009. kada ih je registrirano 700 u 2016. narastao na 12.500. Takvu izgradnju ne prati i izgradnja prateće infrastrukture, osobito kanalizacije i vodovoda pa se voda crpi iz Velikog slapa, tvrde u Koordinaciji braniteljskih udruga.

Strahuju da bi Plitvice mogle biti izbrisane s UNESCO-vog popisa svjetske baštine.