Koordinacija četiri udruge proizašlih iz Domovinskog rata s plitvičkog područja održala je danas prosvjed "5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvička jezera" kako bi se spriječila njegova daljnja devastacija.

Galerija


Braniteljske udruge protive se, kako su istaknuli, devastaciji i apartmanizaciji prostora Nacionalnog parka.

Vezani članci Tomislav Kovačević i Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Ravnatelj Plitvičkih jezera: "Nema govora o istjecanju fekalija u jezera, a gradnju apartmana ćemo staviti pod kontrolu" Nevenka, Plitvica Selo (Foto: Dnevnik.hr) Stanje Plitvica još je uvijek upitno, a mještani su ljuti: "To ne traje mjesec dana. Tu već godinama idu fekalije"

"Pod krinkom gospodarskog razvoja i domaćeg stanovništva, prostornim planom omogućena je divljačka apartmanizacija u režiji nekolicine vanjskih investitora koji ne prežu ni pred čim", ističu prosvjednici. 

Navode da je samo na području Plitivca Sela broj noćenja od 2009. kada ih je registrirano 700 u 2016. narastao na 12.500. Takvu izgradnju ne prati i izgradnja prateće infrastrukture, osobito kanalizacije i vodovoda pa se voda crpi iz Velikog slapa, tvrde u Koordinaciji braniteljskih udruga.

Strahuju da bi Plitvice mogle biti izbrisane s UNESCO-vog popisa svjetske baštine.