Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnjiva gradnja

Ministar Butković komentirao priču Dnevnika Nove TV: "Nitko ne može graditi bez dozvole"

Problem turizma - 4
Problem turizma - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Svečano otvorenje rekonstruirane luke Porat Svečano otvorenje rekonstruirane luke Porat Foto: Damir Skomrlj/Cropix Otvorena rekonstruirana luka Porat Otvorena rekonstruirana luka Porat Foto: Damir Skomrlj/Cropix Otvorenje rekonstruirane luke Porat Otvorenje rekonstruirane luke Porat Foto: Damir Skomrlj/Cropix Otvorenje rekonstruirane luke Porat Otvorenje rekonstruirane luke Porat Foto: Damir Skomrlj/Cropix +1 Problem turizma - 1 Galerija 1/6 >>
Na otvaranju obnovljene luke Porat u Malinskoj ministar Butković je komentirao i bespravnu gradnju u Sv. Filipu i Jakovu

Rekonstruiranu luku Porat u Malinskoj na Krku u ponedjeljak je otvorio hotelijer i ribar Ivan Šabalja, u nazočnosti predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, župana Zlatka Komadine, načelnika Općine Malinska- Dubašnica Roberta Antona Kraljića i predsjednika Mjesnog odbora Malinska- Vantačić Nenada Šabalje.

Projekt "Rekonstrukcija luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Porat - I faza" provodi Županijska lučka uprava (ŽLU) Krk, a sufinanciran je iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Problem turizma - 4 Otvorena rekonstruirana luka Porat (Foto: Damir Skomrlj/Cropix)

Radovi od 1,4 milijuna eura

Obuhvaća izgradnju obalnog zida, rekonstrukciju obrambenog valobranog kamenometa te izvedbu armiranobetonskog valobranog zida, čime se osigurava povećanje broja komunalnih i nautičkih vezova, dizanje standarda luke te bolja zaštita lučkog akvatorija od vjetrova i valova.

Do sada su u sklopu projekta obavljeni radovi i usluge na sanaciji i rekonstrukciji vrijedni više od 1,4 milijuna eura, a predviđeni su radovi u tri faze.

Prva cjelina se odnosi na rekonstrukciju postojećeg lukobrana s novim obalnim zidom dužine 77 metara, ukupne je vrijednosti 624.170 eura. Početkom 2021. godine ishodovana je građevinska dozvola što je bio preduvjet za prijavu projekta za sufinanciranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje je odobrio 428.541 eura, Općina Malinska- Dubašnica je sufinancirala 66.401 eura, dok je preostalih 129.217 eura uložila ŽLU Krk iz vlastitih sredstava.

Pročitajte i ovo Ministar Branko Bačić Na snagu stupa 1. siječnja Uskoro promjena u raspolaganju državnom imovinom, Bačić: "Nekretninama će raspolagati županije i gradovi"

Nakon dovršetka tog dijela projekta, pripremljena je natječajna dokumentacija kojom je druga uporabna cjelina rekonstrukcije luke, ukupne vrijednosti 597.000 eura, kandidirana za sredstva Ministarstva, koje je odobrilo 527.563 eura, dok su preostali novac osigurali ŽLU Krk i Općina Malinska – Dubašnica.

Projektom rekonstrukcije povećan je standard u luci, osigurana je bolja zaštićenost luke od vjetrova i valova, a luka je dobila 14 novih komunalnih i nautičkih vezova.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković ocijenio je da je riječ o važnom i velikom projektu, kazavši da često boravi i prati turistički i gospodarski razvoj Malinske.

Problem turizma - 4 Otvorenje rekonstruirane luke Porat (Foto: Damir Skomrlj/Cropix)

Ravnatelj ŽLU Krk Alfred Franković rekao je da proces stvaranja luke traje, treba vremena za dokumentaciju, prikupljanje novca i radove te je zahvalio svima koji su sudjelovali.

Rekao je da je oko 70 posto luke završeno, lukobran je produžen za 77 metara, dobivena je sigurna luka te očekuje da će ostalih oko 30 posto biti realizirano sljedeće godine.

Butković: Nastavak "renesanse na hrvatskoj obali"

Ministar Butković rekao je da je Ministarstvo, zajedno sa županijom i općinom Malinskom realiziralo projekt u kojemu je više od 900 tisuća eura nacionalnih sredstava, naglasivši da se renesansa na hrvatskoj obali, koja je počela prije nekoliko godina, nastavlja.

Nema obalne županije, otoka, mjesta u priobalju gdje se ne obnavljaju rive i grade lukobrani, rekao je i dodao da se trenutno u obnovu i rekonstrukciju hrvatskih luka ulaže više od 300 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Nove prijetnje Dodik donosi zakon kojim udara na Ustavni sud: "Imamo pravo boriti se protiv otimanja imovine"

Na novinarsko pitanje o cijenama prijevoza brodovima Jadrolinije, Butković je odgovorio da je otočno stanovništvo zaštićeno te da se na njih povećanja ne odnose. Ona se najviše odnose na turiste i ljude s kontinenta koji idu na otoke, ali je to povećanje minimalno i bilo je nužno, rekao je.

Na pitanje o ispadanja vagona iz tračnica u Andrijevcima, ministar Butković je kazao da se nesreće događaju, najmanje na željeznicama, najviše na cestama. U Andrijevcima se nije dogodio teški incident budući da nema ozlijeđenih, a treba utvrditi što se točno dogodilo, kazao je.

Problem turizma - 4 Otvorenje rekonstruirane luke Porat (Foto: Damir Skomrlj/Cropix)

Odgovarajući na pitanje o radovima i bagerima na plažama te bespravnoj gradnji u Sv. Filipu i Jakovu, o čemu je izvijestila emisija Poziv Dnevnika Nove TV, Butković je rekao da nitko ne može graditi bez odgovarajuće dokumentacije i građevinskih dozvola.

Ako se radi o pomorskom dobru, lučka kapetanija i hidrograđevni inspektor će to pogledati, a nije dozvoljeno graditi na pomorskom dobru niti bilo gdje drugdje ako nema građevinske dozvole. Što se tiče vremena izvođenja radova, to je pitanje za gradove i općine, dodao je.

Govoreći o otkazanim letovima iz Zračne luke Rijeke tijekom proteklih dana rekao je da su letovi bili otkazani zbog bure, koja je stala i sada se promet odvija nesmetano.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene