Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuska je objavila kako je otvorila istragu o sigurnosnim mjerama u noći kad je napadač kamionom uletio među mnoštvo građana koji su slavili Dan pada Bastille te ubio 84 ljudi.


Istragu, koju će voditi tijelo za nadzor policije, objavio je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve, nakon što su izbile kritike u pogledu toga jesu li mjere sigurnosti poduzete za osiguranje proslave bile dovoljne.

Vezani članci Nesreća Kamionu otkazale kočnice, pa projurio kroz raskrižje i prouzročio ogromnu nesreću Koronavirus u Francuskoj Francuska dodatno ograničila kretanje svojih građana, mjere postrožene i u još nekim zemljama

U srijedu navečer u izvješću objavljenom u listu Liberation postavljeno je pitanje o opsegu sigurnosti, koliki je broj policajaca osiguravao događaj i koja razina policije je bila nazočna na početku promenade.

Liberation tvrdi da su na ulazu u šetnicu gdje se mnoštvo okupljalo radi vatrometa bila samo dvojica gradskih policajaca dodajući da su njihova saznanja u suprotnosti s prijašnjim Cazeneuveovim izjavama.

Dva dana nakon napada, Cazeneuve je rekao da je "državna policija bila prisutna, i to vrlo prisutna na Engleskoj šetnici" te dodao da su policijska vozila zapriječila pristup šetnici.

Liberation navodi svjedoke, snimke i policijske dužnosnike koji su rekli da su na ulazu bila samo vozila gradske policije, na mjestu gdje je 31-godišnji Mohamed Lahouaiej Bouhlel počeo dvokilometarsku vožnju teškim kamionom kojim je gazio okupljene ljude.

Francuski predsjednik Francois Hollande, koji boravi u Irskoj, rekao je da se istragom traže odgovori o tome jesu li sigurnosni planovi bili dostatni ali je pozvao na smirenost. "Nema mjesta za polemike, ima samo mjesta za istinu i transparentnost", rekao je.

Premijer Manuel Valls rekao je da vlada "nema što skrivati" i dodao da "nam je u ovome trenutku potrebno jedinstvo". (Hina)