Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDSJEDNIČKI IZBORI

Hrvatska bira predsjednika, DIP o kršenju šutnje: "Primijetili smo i nešto nedopustivo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Točno u 7 sati otvorena su birališta za predsjedničke izbore 2019. Pravo glasa ima 3.854.761 birač. Birališta se zatvaraju u 19 sati. Gotovo 40 posto birača glasalo je do 16:30, objavilo je Državno izborno povjerenstvo.

17:00 Do zatvaranja birališta ostala su još dva sata. Trend dobrog odaziva na izbore za hrvatskog predsjednika nastavljen je i u nedjelju poslijepodne, do 16:30 glasalo je 38,82 posto birača, odnosno njih milijun i 343 tisuće, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP). To je oko 103.000 birača više nego prije pet godina, kada je do 16:30 glasalo 36,36 posto birača.

Najmanja je izlaznost u Zadarskoj županiji, gdje je do 16:30 izašlo 34,83 posto birača, a najviše ljudi glasalo je u Karlovačkoj županiji, gdje je izlaznost 42,76 posto.

Što se tiče gradova, rekorder je Virovitica, tamo je na izbore izašlo više od 45 posto birača, a najlošiji je Zadar s 34 posto.

U inozemstvu je najviše birača bilo u Bosni i Hercegovini, gdje je svoj glas dalo 19.389 ljudi, te u Njemačkoj, gdje je glasalo 7357 birača. Ukupno je glasalo 30.405 birača u inozemstvu.

U Zadarskoj, Međimurskoj i Istarskoj županiji izlaznost birača gotovo je jednaka kao i 2014. godine. Tako je u Zadarskoj prije pet godina na izbore izašlo 34,80 %, a danas 34,83 %, u Međimurskoj je 2014. do 16:30 odaziv bio 40,27 %, a danas je 40,28 %. U Istarskoj županiji prije pet godina bilo je 36,81 %, a 2019. je 36,77 %.

Sedmi predsjednički izbori od stjecanja neovisnosti u nedjelju se održavaju u Hrvatskoj i još 47 država, na 6533 biračka mjesta.

Birališta se u Hrvatskoj i većem dijelu inozemstva zatvaraju u 19 sati, prve izborne rezultate DIP će objaviti sat kasnije, u 20 sati.

 

16:37 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju da nije sklon vjerovati u službene prognoze ishoda predsjedničkih izbora Hrvatskoj i poručio je da će Srbija graditi dobre odnose s Hrvatskom.

16:14 Svoj glas za kandidata za predsjednika Hrvatske dali su i zatvorenici u zagrebačkom zatvoru Remetinec.

16:02 Nedjeljni hrvatski predsjednički izbori protječu mirno, građani prijavljuju manje nepravilnosti koje se rješavaju u hodu, no ništa što bi utjecalo na regularnost izbora, naveli su poslijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin kaže kako je Povjerenstvo upoznato da su na jednoj društvenoj mreži objavljeni ''rezultati'' glasanja u Australiji i da je DIP upozorio stožer toga predsjedničkog kandidata čiji su promatrači to objavili neka to ne čine. To je kršenje izborne šutnje, naglašava Lovrin.

U Australiji, Japanu, Kini i Indoneziji, zbog vremenske razlike, predsjednički izbori već su zaključeni, na sedam biračkih mjesta u tim državama glasalo je 1100 birača.

Lovrin kaže kako DIP-u stiže malo dojava o kršenju izborne šutnje, ali su u Povjerenstvu primijetili da se na nekim portalima objavljuju snimke i razgovori s predsjedničkim kandidatima na glasanju, što je nedopustivo.

15:55 Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske na službi u mirovnim operacijama i misijama u inozemstvu u nedjelju glasaju na hrvatskim predsjedničkim izborima na biračkim mjestima sukladno Zakonu o izboru Predsjednika RH, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

14:59 Iz DIP-a su upozorili jednog kandidata da prestane kršiti izbornu šutnju. Riječ je o nekoliko sugestivnih objava tog kandidata na društvenim mrežama.

13:59 GONG je DIP-u prijavio objavu navodnih rezultata glasanja u Australiji na Facebook stranici "Domovina".

13:03 - Na biralište je izašao i Ivan Pernar.

12:05 - Na izbore je, prema podacima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, izašlo 15,75 posto birača. Za usporedbu, u prvom krugu prošlih predsjedničkih izbora, koji su održani 2014. godine, odaziv je bio 13,19 posto.

Gledano po županijama, najbolju izlaznost za sada ima Varaždinska - 18,76 posto, a najslabiju Zadarska - 12,32 posto i Šibensko-kninska županija - 12,33 posto.

U Gradu Zagrebu prijepodne je glasalo 17,22 posto birača.

Najmanja izlaznost u jutarnjim satima bila je u Zadarskoj županiji 12,32 % i Šibensko-kninskoj 12,33 %.

Sljedeće podatke o izlaznosti DIP će objaviti u 17 sati. Večeras u 20 sati objavit će pak prve izborne rezultate, koji će se temeljiti na uzorku od 15 posto biračkih mjesta, mahom manjih.

11:53 - Na birališta su izašli i Katarina Peović, Dejan Kovač, Mislav Kolakušić, Nedjeljko Babić, Dalija Orešković i Kolinda Grabar-Kitarović. 

11:20 - Zabilježeno je da su  dva kandidata prekršila izbornu šutnju.

10:54 - Član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski potvrdio je da je DIP dobio dojavu kako jedan od 11 predsjedničkih kandidata na Facebooku krši izbornu šutnju pa je još jednom pozvao sve kandidate, njihove predlagatelje te medije da poštuju tu šutnju.

"Na predsjedničkim izborima nema kazni za njezino kršenje, stoga nam samo preostaje sve pozvati na njezino poštivanje", rekao je Hojski.

10:33 - Na birališta su već stigli i glasali Zoran Milanović, Anto Đapić i Davor Bernardić. 

09:47 - Na biračko mjesto stigao je i premijer Andrej Plenković.

09:40 - U nedjelju ujutro u Hrvatskoj i inozemstvu otvorena su sva biračka mjesta za predsjedničke izbore, sedme od stjecanja neovisnosti, potvrđeno je u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Za birače u Hrvatskoj otvoreno je 6409 mjesta, od čega su 72 posebna, na njima glasuju pripadnici Oružanih snaga, pomorci, zatvorenici, osobe u domovima socijalne skrbi.

Dobili smo informacije o tome da su sva otvorena i da se glasa bez problema, rekao je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, te podsjetio da su zbog vremenske razlike neka birališta u inozemstvu već zatvorena.

Potvrdio je da je jedno biračko mjesto u BiH jutros otvoreno nekoliko minuta poslije 7 sati zbog kašnjenja predsjednika lokalnog Biračkog odbora, ali je nakon toga glasanje počelo nesmetano.

U nedjelju u 9 sati svoja su vrata zatvorila biračka mjesta na istoku Australije – u Canberri, Sydneyju i Melborunu, otvorena u subotu u 21 sat po hrvatskom vremenu. U 11 sati završit će glasanje u hrvatskom veleposlanstvu u Japanu, u podne u konzulatu u australskom Perthu te u veleposlanstvu u Kini, a u 13 sati u veleposlanstvu u Jakarti, u Indoneziji.

U nedjelju u 16 sati otvorit će se posljednje biračko mjesto za izbor hrvatskog predsjednika, ono u Los Angelesu, na kojemu će se glasati do 4 sata u ponedjeljak po hrvatskom vremenu.

Kakva je bila prijepodnevna izlaznost u Hrvatskoj i je li na nju utjecalo izrazito kišno vrijeme, vidjet će se u podne, kada DIP objavi podatke o broju izašlih birača.

Glasuje se od 7 do 19 sati, do kada vrijedi i izborna šutnja, za koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objava ili procjena izbornih rezultata.

Osim u Hrvatskoj, predsjednik države bira se i u 47 država, na 124 mjesta.

09:00 - Na biračko mjesto stigao je i Miroslav Škoro.

07:47 - Glasao je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Na glasačko mjesto stigao je u pratnji supruge i psa.

07:10 - Prvi je na glasačko mjesto stigao Dario Juričan.

07:00 - U nedjelju u sedam sati otvorila su se birališta na kojima građani mogu zaokružiti jednog od 11 kandidata na sedmim predsjedničkim izborima od samostalnosti RH.

Pravo glasa, prema podacima Ministarstva uprave, ima 3.854.761 birač. Od toga je 3.677.901 birač s prebivalištem u RH, dok je 176.860 birača aktivno registrirano bez prebivališta u Republici Hrvatskoj. Na popisu birača su i 572 osobe koje su registrirane na brodu, 2324 osobe glasat će u ustanovama socijalne skrbi, a u zatvorima i odgojnim ustanovama 2600 ljudi.

Valjani dokumenti

Pravo glasa imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina. Svi koji žele glasati na biračkom mjestu moraju se identificirati pomoću osobne iskaznice ili putovnice, a iznimno uz predočenje vozačke dozvole, odnosno druge javne isprave s fotografijom temeljem koje se nedvojbeno može utvrditi identitet birača.

Gdje glasati?

Birač koji ima prebivalište u RH glasa na biračkom mjestu određenom prema njegovu prebivalištu. No ako se birač zatekne na području RH, ali izvan prebivališta ili pak u inozemstvu, biračko pravo može ostvariti izvan mjesta prebivališta ako je do 11. prosinca podnio odgovarajući zahtjev te ako mu je on odobren.  

Birači koji nemaju prebivalište na području Republike Hrvatske glasati mogu na biračkom mjestu određenom u diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u inozemstvu.

Može se dogoditi da birač nije upisan u izvadak iz popisa birača. U tom slučaju neće moći glasati, ali će ga predsjednik biračkog odbora uputiti u najbliži ured državne uprave po potvrdu za glasanje.

"To je tzv. plava potvrda kojom birač dokazuje svoje biračko pravo na tom biračkom mjestu. Nakon što pribavi potvrdu za glasanje, birač se može vratiti na svoje biračko mjesto, predati potvrdu za glasanje biračkom odboru te ostvariti svoje biračko pravo, odnosno glasati", objasnili su u Državnom izbornom povjerenstvu.
 

Što je s bolesnima?

U DIP-u objašnjavaju da su birači s težim bolestima, nemoćni ili osobe s invaliditetom koji ne mogu doći na fizičko mjesto o tome trebali obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije dana održavanja izbora. A o tome mogu obavijestiti i birački odbor do 12:00 sati na dan održavanja izbora.

Birališta se zatvaraju u 19 sati.

"Biračima koji se tada zateknu na biračkom mjestu omogućit će se glasanje", poručuju iz DIP-a.

Prve rezultate izlaznosti, one do 11:30 DIP će objaviti u podne. Podaci o odazivu birača do 16:30, objavljuju se u 17 sati, a prve privremene rezultate izbora DIP će objaviti u točno u 20 sati na webu.

Sve o izbornom danu pratite i na DNEVNIK.hr te informativnim emisijama Nove TV.  
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene