Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Siromaštvo na svakom koraku

Viškovi hrane i donacije slijevat će se u posebnu banku, a pomoć je potrebna i zaposlenima: Kako uopće preživjeti mjesec s 209 eura?

Aktualno Galerija Požega dobila banku hrane - 1 Požega dobila banku hrane - 1 Foto: DNEVNIK.hr Požega dobila banku hrane - 2 Požega dobila banku hrane - 2 Foto: DNEVNIK.hr Požega dobila banku hrane - 3 Požega dobila banku hrane - 3 Foto: DNEVNIK.hr Požega dobila banku hrane - 4 Požega dobila banku hrane - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Požega dobila banku hrane - 5 Galerija 1/5 >>
U Hrvatskoj u riziku od siromaštva živi 750.000 ljudi. Gotovo cijeli Zagreb. Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je projekt otvaranja banaka hrane, a jedna je otvorena u Požeštini.

Račun za drva 160 eura, a mjesečna primanja 130. Damir Đurić živi od socijale.

"Bio sam radio dvaput u Crvenom križu na javnim radovima po četiri sata i onda to je izišlo, sad više država ne prima", rekao je za Dnevnik Nove TV.

Nedavno mu je doniran novi štednjak. Snalazi se iz dana u dan.

Prema posljednjem popisu, broj stanovnika u Požeško-slavonskoj županiji pao je na 64.000. Njih oko 1000 živi od nekog oblika socijalne pomoći

U Požegi je otvorena Banka hrane. Na jedno mjesto slijevat će se viškovi hrane i donacije, koje će do krajnjih korisnika stizati preko lokalnih humanitarnih organizacija uključenih u projekt.

Pročitajte i ovo Nesreća na skijanju Ozlijeđena je VIDEO Strašan pad djevojke na skijanju: Ispala iz žičare pred okupljenim skijašima, svi vikali da zaustave vučnicu

"Podnese se jedna jednostavna zamolba, utvrdi se prag siromaštva po koeficijentu i kasnije se korisnicima doveze ta hrana", objašnjava Miroslav Zelenika, ravnatelj Crvenog križa Požega.

"To mi znači jako puno", kaže Damir Đurić reporterki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić.

Ministarstvo poljoprivrede dosad je podijelilo gotovo dva milijuna eura bespovratnog EU novca za opremanje ovakvih banaka.

Banka hrane Požeško slavonske županije ima ukupno tri skladišta donirane hrane, jedno od njih još je potpuno prazno i čeka moguće donatore. U potrebi su sve češće i oni koji imaju posao.

Pročitajte i ovo Snimka uništenja ruskog broda dronovima Napad pored Krima VIDEO Objavljena snimka snažnog ukrajinskog udarca Putinu: Brodu od 65 milijuna eura nije bilo spasa

"Jučer nam je bio jedan mlađi bračni par koji ima četvero djece. Muškarac, odnosno suprug je zaposlen, međutim primanja su minimalna", pojašnjava Zelenika.

U riziku od siromaštva živi svaki peti stanovnik Hrvatske. U Staru Lipu kraj Požege stigla je mirovina Iliji Mrvelju. Iznosi 209 eura i od nje ne može živjeti. "Ma nikako. Treba platiti pola struje i režije", rekao je.

Nekoliko metara dalje, bračni par koji živi od 300 eura. Rata kredita za trošnu kuću je 90.

Ministarstvo je objavilo poziv za dodjelu još dva milijuna eura. Cilj je bankama hrane pokriti sve županije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene