Ugledni stručnjaci i znanstvenici iz područja medicine, psihologije i metodologije rada svojim su zanimljivim i prijeko potrebnim predavanjima otvorili 4. znanstveno stručni simpozij “Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te!”.

Galerija


Dvodnevni simpozij održava se u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, a simpoziju su se priključili i brojni nastavnici i predavači koji, iako u štrajku, žele raditi na sebi i usavršavati se kroz stručne simpozije i predavanja kakva upravo nudi ovaj simpozij.

Vezani članci Mladi, ilustracija Pokrenuta telefonska linija podrške za mlade: "Tijekom pandemije susreću se s frustracijama zbog ograničavanja druženja" Mreža za telefonsku pomoć medicinskom osoblju Hrvatske psihološke komore Zdravstveni djelatnici su i psihički iscrpljeni, boje se i pacijenti, a i građani su zabrinuti: Stručnjaci objašnjavaju kako da si olakšamo

“Ono što smatramo prioritetnim upravo je mentalno zdravlje mladih kao javnozdravstveni problem koji u vremenu koje dolazi zauzima sve važnije mjesto. Želja nam je što šire educirati i osposobiti ljude da se suoče s ovim ozbiljnim problemom. Želja nam je upoznati i roditelje i obrazovne i odgojne radnike, ali u isto vrijeme i mlade ljude s načinom suočavanja i prevladavanja problema. Stres i sagorijevanje, što je i vodeća tema Simpozija, produkti su novog, suvremenog svijeta i tražimo odgovore i ono što smo kao zajednica dužni napraviti jest prevenirati i na terapijski način adekvatno poduprijeti mlade ljude i omogućiti im siguran i zdrav rast te uključivanje u zajednicu kao važne sudionike i nositelje budućnosti. Smatramo da samo zajedničkim snagama možemo to napraviti. Danas će nam se na Simpoziju pridružiti ljudi iz obrazovnog i zdravstvenog sustava te eksperti svih profila od socijalnih pedagoda i psihijatara te sasvim sigurno kroz timski pristup možemo značajno unaprijediti ovaj problem mentalnog zdravlja.” – zaključio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i predsjednik znanstvenog odbora.

Otvorenju Simpozija i na zanimljivim predavanjima prisustvovali su i doc. dr. sc. Olivera Majić, izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba i zamjenica g. Gradonačelnika, dr. sc. Ivan Ćelić, saborski zastupnik i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, prim. dr. sc. Iva Pejnović – Franelić, izaslanica Ministra zdravstva Republike Hrvatske te brojni drugi visoki družnosnici i stručnjaci te brojni okupljeni kojih je ove godine bio rekordan broj. U pozdravnom govoru sudionicima obratili su se i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, prof. dr. sc. Aida Mujkić, izaslanica ravnateljice Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, predstavnik organizatora doc. dr. sc. Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb- Zapad te Josip Antić, predsjednik Međunarodne udruge studenata medicine – CroMSIC.

“Ovaj je projekt značajan jer je sveobuhvatan te se radi o implementaciji nekoliko aktivnosti. Jedna od aktivnosti je i edukacija mladih u djelu jačanja njihovih kompetencija i socijalnih vještina, ne kroz jedno predavanje već kroz niz od šest radionica tokom šest mjeseci i to je ono što je najvažnije jer edukacije provode educirani vršnjački edukatori. Projekt je zbog obuhvata i društveno korisnog djelovanja osvojio brojna priznanja znanstvene i stručne zajednice, kao što su Rektorova nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici za provedbu projektnih aktivnosti u 2016. te 2018. godini, a predstavljen je i na Međunarodnoj Generalnoj skupštini IFMSA gdje je ušao među prvih 10 projekata na svijetu te osvojio 2. mjesto.” – ističe prof. log. Mirela Šentija – Knežević, zamjenica pročelinka Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Predsjednica Organizacijskog odbora Simpozija te dodaje: “Ono što nas zabrinjava je rastući javnozdravstveni problem mentalnih poremećaja u društvu te je intencija svih nas danas ovdje da kroz socijalnu podršku i programe koje nudimo, dodatno informiramo i nastavnike i roditelje, što zajednica na lokalnoj razini i čini. Tu smo da osnažimo stučnjake u različitim područjima njihovog stručnog rada koje će im olakšati svakodnevno funkcioniranje u radu za djecom.”

Stručni Simpozij se održava u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, Doma zdravlja Zagreb – Zapad i Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC, a u suorganizaciji sa Školom narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. Stručni Simpozij traje još i danas, 23. studenoga od 10 sati.