Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OTKAZI I OTPREMNINE

Čeka li osječku tvornicu šećera nakon 114 godina rada - gorka sudbina? "S upravom nema kontakta, radnici šaptom odlaze"

Aktualno Galerija Zatvara se šećerana u Osijeku - 1 Zatvara se šećerana u Osijeku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Slavko Rikert Slavko Rikert Foto: DNEVNIK.hr Zatvara se šećerana u Osijeku - 2 Zatvara se šećerana u Osijeku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zatvara se šećerana u Osijeku - 3 Zatvara se šećerana u Osijeku - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Zatvara se šećerana u Osijeku - 4 Galerija 1/8 >>
U ovom mandatu mogla bi se ugasiti još jedna tvornica. Naime, nakon što je nedavno ugašena proizvodnja u virovitičkoj šećerani, radnici se sve češće pozivaju na potpisivanje otkaza i u osječkoj. O sudbini te tvornice, koja je u privatnom vlasništvu, odlučivat će se potkraj tjedna. Ugasi li se i ona, Hrvatskoj će ostati samo županjska Sladorana.

Vrata osječke šećerane za sobom je zatvorila još jedna skupina od ukupno 230 radnika. Osobno uvjetovani otkazi i otpremnine potpisuju se od kolovoza prošle godine. Da su otpuštanja najavljena, potvrdili su nam i na Zavodu za zapošljavanje. Strahuje se da osječku tvornicu šećera, nakon 114 godina rada, čeka stečaj i gašenje poput virovitičke.

Pročitajte i ovo Ulična mačka Traje potraga "Nemojte je dirati i približavati joj se!" Golema drama zbog mačke u Japanu: Policija je traži, poslano upozorenje građanima Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 9 Pritisak poslodavaca Smrskana ruka, otkinuti prsti, spaljene ruke: Horor u hrvatskoj tvornici, radnice progovorile o groznim uvjetima

"Sad me kolega zvao da je on potpisao i da treba još jedna grupa ići 28. veljače. Ljudi se pozivaju, odlaze sa stimulativnim otpremninama po tri tisuće kuna po godini staža i četiri bruto plaće. S upravom nema kontakta, radnici su, što kaže kolega, šaptom otišli", potvrdio nam je bivši radnik Slavko Rikert.

Odgovor smo potražili u tvornici, uputili su nas na vlasnika, a on pak na Hrvatsku industriju šećera - tvrtku koja je 2019. godine objedinila šećerane u Osijeku, Virovitici i Županji.

Kaos je počeo nakon ukidanja kvota na europskom tržištu 2017. godine. Pojavila se hiperprodukcija, uvoz jeftinog šećera, a od europske pomoći za restrukturiranje industrije Hrvatska nije imala koristi jer je u Uniju ušla kad se ona već podijelila.

Proizvodnja šećera lani je pala na tek trećinu u odnosu na rekordnu 2014. Šećera nema ako nema sirovine, pa iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju nove mjere. U Hrvatskoj industriji šećera kažu da posla ima još samo za jednu tvornicu, i to ove godine. Nastave li se gašenja, od nekadašnje izvoznice šećera Hrvatska bi mogla postati zemlja bez ijednog vlastitog zrna.

Više o ovoj temi doznajte u videa priloženom u galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene