Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLAZI LI BAT IZ HRVATSKE?

Rat duhanske industrije: Što se krije u pozadini priče oko najave gašenja tvornice duhana u Kanfanaru?

Duhanski rat - Odlazi li BAT? - 10
Duhanski rat - Odlazi li BAT? - 10 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Duhanski rat - Odlazi li BAT? - 10 Duhanski rat - Odlazi li BAT? - 10 Foto: DNEVNIK.hr Željko Aragović Željko Aragović Foto: DNEVNIK.hr Duhanski rat - Odlazi li BAT? - 3 Duhanski rat - Odlazi li BAT? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Duhanski rat - Odlazi li BAT? - 4 Duhanski rat - Odlazi li BAT? - 4 Foto: DNEVNIK.hr +7 Duhanski rat - Odlazi li BAT? - 5 Galerija 1/12 >>
Iako su prijetili svojim odlaskom iz Hrvatske, British American Tobacco još uvijek nije donio konačnu odluku. Ne žele potvrditi odlaze li ili ne, ali državi prigovaraju zbog visine trošarina na duhanske proizvode. U tijeku su pregovori s Vladom, a mi smo provjerili što se krije u pozadini cijele priče.

Da će ugasiti strojeve u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco zaprijetio je otvoreno prije nekih mjesec dana. Krajem rujna istekao je petogodišnji period u kojem su se obvezali da, nakon kupnje tvornice, neće seliti proizvodnju iz Hrvatske.

Pročitajte i ovo Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera" Ministar financija Marko Primorac Zatvoren upis trezoraca Ministar Primorac o trezorcima: "Građani su odazivom pokazali da vjeruju državi"

Na naš upit kako teku pregovori s Vladom i jesu li bliže rješenju, iz BAT-a ne odgovaraju. Također, ne žele odgovoriti smeta li ih nejednak porezni tretman duhanskih proizvoda, odnosno klasičnih cigareta i proizvoda od grijanog duhana.

"Vlada vodi dijalog ne samo sa BAT-om nego i sa drugim akterima na tržištu i siguran sam da ćemo doći do rješenja koje će omogućiti opstanak i zadržavanje radnih mjesta te tvornice u Istri", poručio je premijer Plenković. BAT u Istri zapošljava 1600 radnika. Iz njihovog sindikata upozoravaju kako bi odlazak BAT-a bio velik udarac za ekonomiju i značio bi val otkaza.

S druge strane, kooperanti BAT-ove tvornice situaciju vide nešto drugačije. Upozoravaju kako BAT oko 90 posto sirovine uvozi izvana, a više od 80 posto svojih proizvoda plasira u inozemstvo.

Duhanski rat - Odlazi li BAT? - 10 Duhanski rat - Odlazi li BAT? - 11 Foto: DNEVNIK.hr

"Trošarina se plaća u zemlji uvoznici, a ne Hrvatskoj"

"Praktički duhanske trošarine u Hrvatskoj za BAT i njihovo poslovanje su na neki način neutralne, ako vi izvezete 80 i nešto posto svojih duhanskih proizvoda van, trošarinu plaćate u zemlji uvoznici, a ne u Hrvatskoj", napominje Željko Aragović iz Udruge proizvođača duhana Krupan list.

U pet godina, otkako BAT posluje u Hrvatskoj, kaže Aragović, proizvodnja duhana u zemlji pala je za 36 posto.

"Činjenica je da ne samo da ucjenjuju Vladu, on ucjenjuje na neki način i proizvođače duhana, ucjenjuje lokalnu zajednicu, ucjenjuje da tako kažem i svoje neke poslovne partnere, jer ako najavljuje odlazak i ako su sklopili nekakve ugovore s njim, na neki način su ucjenjeni", smatra Aragović.

Osim BAT-a, na domaćem duhanskom tržištu djeluju i Philip Morris, Japan Tobacco International te Imperial Tobacco. Drugi najveći tržišni igrač, Philip Morris, poručuje.

"Ne postoji nijedna europska država u kojoj ti proizvodi nisu različito oporezovani od cigareta i to značajno niže. Ipak, ne vidimo da se diljem Europe zbog toga zatvaraju tvornice cigareta.

Visina trošarina na grijane duhanske proizvode ne može biti pravim razlogom potencijalnog zatvaranja tvornice cigareta u Hrvatskoj. Bilo bi uistinu nevjerojatno kad bi u Hrvatskoj jedna kompanija uspjela u tome da odgovornost za vlastiti neuspjeh prebaci na državu", poručuju.

Duhanski rat - Odlazi li BAT? - 10 Duhanski rat - Odlazi li BAT? - 7 Foto: DNEVNIK.hr

Iz Japan Tobacca poručili su nam kako pozdravljaju najave države o uvođenju trošarinskog kalendara što bi im uvelike olakšalo planiranje poslovanja. Konačnu riječ o svemu imat će, naravno, Vlada, koja, ako je suditi po izjavi premijera, neće tako lako popustiti pred pritiscima.

"Vlada je ta koja vodi trošarinsku politiku, da budem sasvim precizan", poručio je premijer. Iz udruge proizvođača poručuju i kako odlazak BAT-a ne bi značio kraj proizvodnji duhana u Hrvatskoj. Kao alternativu prvenstveno vide okretanje puno širem i većem europskom tržištu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene