Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kuće, stančine, automobili...

Otkrivamo imovinske kartice sudaca: "Zašto biste vi morali znati stanje moje imovine ako ja ne znam stanje vaše?"

Sigurnosne provjere sudaca (Foto: Dnevnik.hr)
Sigurnosne provjere sudaca (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Turudić (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Turudić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Darko Milković (Foto: Dnevnik.hr) Darko Milković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sigurnosne provjere sudaca (Foto: Dnevnik.hr) Sigurnosne provjere sudaca (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Bruno Klein (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Da se sustav pravosuđa pročisti, na to je još jednom apelirao ministar Dražen Bošnjaković. Suci prolaze sigurnosne provjere. Uskočki i one najstrože – prvoga stupnja. Moraju prijavljivati i svoju imovinu, a Nova TV dobila je uvid u imovinske kartice nekih od njih.

Plaća od 21 tisuću kuna na mjesec plus naknada za rad na izborima od 10 tisuća kuna zarada je koju je šef splitskog Županijskog suda unio u svoju imovinsku karticu. Vlasnik je i automobila te stana od 123 četvorna metra vrijedna 2,3 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić propucani automobil Turudiću vraćeno vozilo, očevid je gotov: "To je službeni kalibar jugomilicije" Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo"

"Nije problem imovinska kartica, problem može biti adresa prebivališta suca, obitelji ili bliske obitelji, a onda to netko može iskoristiti u negativnom kontekstu“, kaže Bruno Klein, predsjednik Županijskog suda u Splitu.

Njegov zagrebački kolega Ivan Turudić upisao je da na mjesec zarađuje 22 tisuće kuna, ostale naknade oko 12 tisuća, ima stan u Zagrebu vrijedan 1,7 milijuna kuna, oranicu i kuću u Virovitici vrijednu 300 tisuća kuna, dva automobila, od kojih jedan na lizing, štednju 11 tisuća eura. Supruga mu ima stan od 990 tisuća kuna.

"Moji podaci bili su objavljeni na telegrafskim stupovima, što se kaže", govori Ivan Turudić.

Turudić brani struku, zalaže se protiv objave imovine sudaca.

"Zašto biste vi morali znati stanje moje imovine ako ja ne znam stanje vaše imovine? Ako je netko počinio kazneno djelo, postoje druga tijela koja se bave time“, poručuje Turudić.

I suci Vrhovnog suda prijavili su svoju imovinu. Đuro Sessa kuću od 650 četvornih metara u Dubrovniku vrijednu dva milijuna kuna kao nasljedstvo, stan u Zagrebu je kupio, ima plaću od 25 tisuća kuna, a različite naknade premašuju 150 tisuća kuna. Svu imovinu sudaca provjerava Sudbeno vijeće.

Ako Državno sudbeno vijeće uoči da postoji nesrazmjer u vrijednosti imovine suca i načina stjecanja te imovine, ono je dužno o tome obavijestiti Poreznu upravu i Ministarstvo financija radi pokretanja odgovarajućih postupaka“, kaže Darko Milković, sudac Vrhovnog suda i predsjednik DSV-a.

Protiv pet sudaca vode se kazneni postupci

Marin Mrčela s Vrhovnog suda prijavio je stan u Zagrebu od 138 četvornih metara vrijedan 2,3 milijuna kuna kao dar, isto tako i stan od 60 četvrornih metara i dvije garaže. Ima i dva automobila i plaću od 22 tisuće kuna, kao i ostale prihode od 39 tisuća kuna.

Uz obvezu prijave imovine suci prolaze i sigurnosne provjere SOA-e. "One su važni indikatori i sigurnosne provjere to je isto bitno, ali ovo je važno, ako netko ima takvo iskustvo da se susreo s tim neka prijavi", kaže ministar Dražen Bošnjaković.

Neuredna ponašanja dovode i do razrješenja, a bilo ih je sedam u posljednjih devet godina.

Trenutno imamo pet sudaca protiv kojih se vode kazneni postupci, a ako bi oni bili osuđeni za kaznena djela zbog kojih nisu dostojni obnašati sudačku dužnost, DSV bi i njih razriješilo automatski na temelju pravomoćne presude“, kaže Darko Milković, sudac Vrhovnog suda i predsjednik DSV-a.

I za suce, kaže splitski sudac, vrijedi kao i za druge – nevini su dok im se ne dokaže krivnja. "Sve je drugo ipak domena više trača i negativne percepcije, ne kažem da dijelom i sami nismo krivi za to", kaže Bruno Klein, predsjednik Županijskog suda u Splitu.

Imovinske kartice sudaca bit će objavljene tek u rujnu zbog provjere zaštite osobnih podataka. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  Aktualno 1750 hrvatskih sudaca bira sedmoricu onih koji odlučuju o njihovim sudbinama Suci biraju članove DSV-a (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Suci biraju članove DSV-a (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Suci biraju članove DSV-a (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska 1750 hrvatskih sudaca bira sedmoricu onih koji odlučuju o njihovim sudbinama 1/2 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene