Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori za DSV

1750 hrvatskih sudaca bira sedmoricu onih koji odlučuju o njihovim sudbinama

Suci biraju članove DSV-a (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Suci biraju članove DSV-a (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Suci biraju članove DSV-a (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Suci biraju članove DSV-a (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Suci biraju članove DSV-a (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Oko 1750 hrvatskih sudaca bira sedam od 11 članova Državnog sudbenog vijeća. Nove članove, uz određene povlastice, poput naknade za rad, čeka i odgovoran posao imenovanja i razrješenja sudaca, ali i nadzora njihovih imovinskih kartica.

Na Županijskom sudu u Zagrebu, Osijeku, ali i na svim drugim sudovima u Hrvatskoj, od ponuđenog izbora kolega suci su birali najboljeg kandidata.

Pročitajte i ovo Željko Horvatović Doznaje Dnevnik Nove TV I Visoki kazneni sud provjerit će moguću odgovornost suca Turudića Ivan Turudić Afera Radost Oglasili se Turudićevi kolege: ''Sudac mora izbjegavati svako nedostojno ponašanje''

U Zagrebu zadovoljni odazivom. "Svaki sudac ima pravo glasovati, odnosno pravo sudjelovati u postupku izbora jer samom činjenicom da je sudac on ostvaruje to pravo'', kazao je Perica Rosandić iz Povjerenstva za izbor članova DSV-a.

Oni koje izaberu u Državno sudbeno vijeće odlučivat će o sudbini sudaca. ''Bilo bi poželjno da u to tijelo uđu kolege koji su se i profesionalno dokazali i koji su kvalitetni kao osobe jer njihov posao nije lagan'', smatra sutkinja Gordana Filipović iz Izbornog odbora na Županijskom sudu u Zagrebu.

Najteža kazna za suca - razrješenje

Imenuju, premještaju, kažnjavaju, razrješuju suce. "To je najteža kazna i to je u dva ili tri navrata smo u ovom sazivu donijeli takve odluke. Bilo je zbog kaznenih djela koja su nespojiva sa sudačkom dužnosti, primanje mita'', ističe predsjednik DSV-a Željko Šarić.

Na Vrhovnom sudu biraju 2 člana, potom troje sudaca županijskih sudova, jednog općinskog i jednog iz redova visokih sudova. "Rad u tom tijelu donosi i neke beneficije, osim što postoji i naknada koja se isplaćuje. Takvim se sucima umanjuje norma. Oni mogu raditi manje spisa nego što bi inače radili'', objašnjava Gordana Filipović. I to 50 posto manje spisa, a predsjednik 75 posto manje. Dobiju i mjesečnu naknadu od tri tisuće kuna, a predsjednik četiri tisuće.

Na toj je funkciji još mjesec dana Željko Šarić. Naslušao se i kritika. "Vrlo je visoka kompetitivnost među sucima. Mali je broj slobodnih mjesta i naravno da ostaje veliki broj nezadovoljnih'', kazao je Šarić.

Članove čekaju imovinske kartice sudaca

Uz suce, u DSV-u sjede i dva sveučilišna profesora prava te dva saborska zastupnika. Do kraja mandata su to Željko Lacković i Orsat Miljenić. "Očekujem jedan dobar rad. Što su ključne zadaće? One su, kao i uvijek, izabrati najbolje ljude na mjesta koja se otvaraju. Znači, da se zbilja bira onaj tko je najbolji i naravno procesuirati ako ima nekih nepravilnosti'', ističe Miljenić.

Nove članove čeka i briga o imovinskim karticama sudaca koje do ljeta moraju postati javne. Tko će biti izabran, neslužbeni rezultati trebali bi biti poznati u petak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene