Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Uštede u proračunu

Otkrijte koje poreze smo počeli plaćati i na čemu se uštedjelo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je kreditna agencija upravo zbog proračuna Hrvatskoj zadržala rejting, čini se da kolege ministra Linića baš i ne štede. U četiri mjeseca neki ministri trebali bi učiniti ono što nisu u posljednjih osam mjeseci, odnosno - smanjiti masu za plaće.

Ministri su više trošili na plaće, jer su vjerojatno mislili da ministar financija Slavko Linić blefira. Svake se godine u listopadu proračun rebalansirao, međutim ministar Linić ozbiljno je isplanirao štednju.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće U hrvatskim općinama kradu i mrtvi! - 1 Mala zemlja za velike krađe Bizarne krađe iz općinskih blagajni: Milijuni se prebacuju na privatne račune, novac se iznosi u vrećama, a na kraju su za sve krivi - mrtvi!

Ono što je planirano početkom godine, bilo je da treba uštedjeti iznos koji nedostaje za plaće, a to je milijardu i osamsto milijuna kuna. Ministri su počeli pregovarati, a u konačnici su planirali uštedjeti na božićnicama, dodacima, beneficiranom stažu, prijevozu. Međutim, minus u proračunu i dalje je ostao 700 milijuna kuna, a ostala su još četiri mjeseca, četiri neisplaćene plaće. Ministarstvo tvrdi da će se svima isplatiti plaće, no ostaje jedna mogućnost.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta primjerice ima 66 tisuća zaposlenih. S njima se sindikati, za razliku od ostalih, nisu mogli dogovoriti o smanjenju kolektivnih prava i ugovora.

>> Linić zaprijetio Ini: Zbog manjka investicija inspekcija bi mogla početi zatvarati benzinske

U konačnici Vladi ostaje mogućnost smanjivanja koeficijenta na plaće za 10 posto. U Ministarstvu pravosuđa postoji gotovo tisuću ljudi koji su na Ugovoru o djelu. I jednu i drugu stvar ministar Linić govori od ožujka, a ministri Željko Jovanović i Orsat Miljenić očito to nisu shvatili ili su mislili da će se s ministrom Linićem lako dogovoriti.

Kriza je, problemi s nelikvidnošću, teško se dolazi do kredita, a porezi se plaćaju sve više i više. Dolazimo u situaciju gdje se plaćaju porezi i stvari, koje se ranije nisu plaćale.

Mirovinsko i zdravstveno osiguranje poslodavci su, primjerice, od svibnja platili 450 milijuna kuna u mirovinski i zdravstveni sustav za svoje radnike. Prije baš i nisu plaćali. Dakle, poslodavci su počeli plaćati dug. Država je ukidanje kamata uvjetovala plaćanjem duga. Poslodavci su, tako, u nekoliko mjeseci platili gotovo 230 milijuna kuna duga državi.

Porezna lista dužnika uvelike pomogla u naplati

Na račun porezne liste dužnika uplaćeno je gotovo 62 milijuna kuna. Postojali su i poduzetnici, koji su imali nesrazmjer između imovine i prihoda. u 179 rješenja, među kojima su zvučna imena, poznata u javnosti, naplaćeno je nešto više od 84 milijuna kuna.

Na poreznoj listi dužnika u ovom su trenutku sporna ona 272 poslodavca koji su imali veliki broj tvrtki i novac te sve prebacivali na članove obitelji. Oni su državi dužni nešto više od 680 milijuna kuna, a dosad je plaćeno gotovo 200 milijuna kuna tog duga.

U konačnici, država je po prvi put odlučila imovinu onih poslodavaca, na čiju imovinu ima hipoteku, staviti na bubanj. Vrijednost te imovine procijenjena je na milijardu i gotovo 300 milijuna kuna. Očito se počeo plaćati porez.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene