Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za nju može biti kobno

Otac djevojčice s teškom bolesti o nedostatku lijekova: "Ja ću preokrenuti kuglu zemaljsku da nađem lijek za svoju Tonku..."

I dok se traži rješenje, bilo kratkoročno, bilo dugoročno za podmirenje duga veledrogerijama na čekanju su oni najugroženiji. Pacijenti kojima o lijekovima ovisi život. Ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala je s ocem 13-godišnje djevojčice koja boluje od teške i rijetke bolesti.

Djevojčica je već imala dva moždana udara, a nedostatak lijeka za nju može biti koban.

"Mislim suludo je da ja sada govorim što nama znači da dođe do ozbiljne nestašice lijekova, Tonka je automatski životno ugrožena", rekao je tata Vedran Jerković te dodao: "Ja znam da ću ja prekrenut kuglu zemaljsku da i sve da dođe obustave lijekova i nestašice lijekova, ja ću za svoju Tonku lijek naći. To dugovanje prema veledrogerijama to je samo vrh ledenog brijega. Mi konačno moramo cijeli taj ledeni brijeg razbiti i počet ga graditi ispočetka"

Pročitajte i ovo Vili Beroš dug veledrogerijama Beroš jučer najavio moguće veće doprinose za zdravstvo. Plenković i Marić: "Nismo o tome raspravljali"

Predstavnici veledrogerija danas su bili na sastanku u Ministarstvu zdravstva, ali izašli su bez dogovora. Veledrogerije su na sastanku tražile hitnu uplatu od 3,5 milijarde kuna i plan plaćanja do kraja godine. Svaka veledrogerija odlučit će za sebe kako dalje, a Medika je već obustavila isporuku lijekova bolnicama zbog duga od 2 milijarde kuna.

"Naravno da to nije ugodno za čuti ikome, ali mislim šta je tu je, ponovno, to dugovanje prema veledrogerijama to je samo vrh ledenog brijega. Mi konačno moramo cijeli taj ledeni brijeg razbiti i početi ga gradit ispočetka", smatra Jerković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriza s lijekovima Gotov sastanak s veledrogerijama, nastavlja se blokada? "Ograničenja lijekova prema bolnicama će se nastaviti"

"Mi izdvajamo 2 posto više od jedne Njemačke iz svojih plaća za zdravstvo i s te strane očekujemo onda i veću uslugu i bolju uslugu", kazala je Marina Novaković Matas iz Udruge za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata Dignitas

Ministar zdravstva Vili Beroš uvjerava kako "pacijenti u ovom trenutku nisu ugroženi obustavom isporuke lijekova".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene