Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić predstavio je danas rezultate istraživanja koje je zagrebački SDP proveo među stanovnicima glavnog grada, a koji su pokazali da građani očekuju osiguranje minimalnih životnih standarda - izgradnju vrtića, škola, kanalizacija, vodovoda, semafora, parkirališta te domova za starije i nemoćne.


Istraživanje je temeljeno na anketi koja je imala uzorak veći od 50 tisuća ljudi, više tisuća mailova te više od 200 tisuća dopisnica koje su Zagrepčanima poslane na kućne adrese, a obuhvatilo je svih sedamnaest zagrebačkih gradskih četvrti.

"Svojim odazivom građani su pokazali da žele aktivno komunicirat s gradskom upravom", ustvrdio je Ostojić, dodavši kako je cilj samog istraživanja bio uvesti dvosmjernu komunikaciju odnosno mehanizam izravnog odlučivanja koji omogućava građanima sudjelovanje u kreiranju politika.

Naglasio je da je istraživanje pokazalo da građane 'muče' iste stvari, a to je kvaliteta života, odnosno,"nekvaliteta života". "Zagrepčani su imali priliku izreći što god ih je volja, ali tražili su najosnovnije - škole i vrtiće, da po vodu ne moraju na pumpu te da imaju kanalizaciju", rekao je, dodavši da 80 tisuća Zagrepčana nema vodovod i kanalizaciju.

Ustvrdivši da gradske vlasti nisu prepoznale ove životno važne stvari, istaknuo je da to što upućuje na to da je dosadašnja ekipa u gradskoj upravi radila netransparentno, zanemarujući prioritete vlastitih građana.

>> Ostojić apsolutno siguran: 'Nakon lokalnih izbora odlazim na novu dužnost'

Prijedlozi građana iskazani u ovom istraživanju bit će, kako je naveo, uvršteni u njegove Programe po gradskim četvrtima. Upitan da prokomentira anketu portala Zagrebancije koja pokazuje da Bandić ima veliku prednost na nadolazećim lokalnim izborima, odgovorio je da ankete ostavlja analitičarima.

Na novinarski upit postoje li neki projekti koje bi trebalo zaustaviti i što misli o skijaškoj utrci na Sljemenu, Ostojić je odgovorio da je Zagreb prvak u promašenim investicijama.

"Pogledajte samo ukrasnu rasvjetu, odnosno disco na Domovinskom mostu, a tu bi mogao ubrojiti i Dinamov stadion", dodao je. Smatra da je novčani iznos skijaške utrke na Sljemenu potrebno "značajno smanjiti jer je on neprimjeren ovoj recesiji i sportu".

"Za fontanu na Domovinskom mostu, koja je koštala 118 milijuna kuna, moglo se napraviti 135 dječjih igrališta i brojni priključci. Ljudi traže osnovne životne uvjete, a problem je u ljudima koji sami sebi rade spomenike", dodao je Ostojić.

Upitan da prokomentira SDP-ov rezultat te komentar budućeg hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule da je Zagreb odgovoran što SDP nije pobijedio u Zagrebu, Ostojić je čestitao pobjednicima te rekao da je SDP pobijedio u Zagrebu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Gordan Maras s fritulama u ruci ukazuje na korupciju na zagrebačkom adventu (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Maras: "Zagreb ima najkorumpiraniji Advent u Europi, 10 kuna od fritula ode na korupciju" Slika nije dostupna HNS-ovci protiv 'kerumizacije' Zagreba, podržavaju Rajka Ostojića