Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je danas da je donio odluku o zabrani održavanju dvaju skupova u organizaciji HČSP-a, kazavši kako je prihvatio obrazloženje zagrebačke policije da su ciljevi okupljanja protivni Zakonu o javnom okupljanju jer su na njemu trebale sudjelovati i osobe koje potiču na nasilje.


'Donio sam rješenje za oba okupljanja', kazao je ministar Ostojić novinarima nakon današnje sjednice Vlade na kojoj je tu njegovu odluku iznio i premijer Zoran Milanović.

Ostojić je novinarima rekao kako je sutrašnji, prvi skup, zabranjen iz formalnih razloga jer je najavljena Međunarodna nacionalistička konferencija, kako je rekao, prerasla u okupljanje na javnom mjestu, a što nije na vrijeme prijavljeno.

Za mimohod, najavljivan za subotu, Ostojić je rekao da je prihvatio obrazloženje zagrebačke policije (PUZ) da su ciljevi tog javnog okupljanja protivni Zakonu o javnom okupljanju s obzirom, kako je rekao, da oni koji bi trebali doći potiču i na nasilje.

Vezani članci Predizborni skup Miroslava Škore u Lisinskom (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL) Škoro oštro na Plenkovića i Grabar-Kitarović: "Ovo je tsunami koji više nitko neće moći zaustaviti" Slika nije dostupna Grčić: Ne mislite valjda da će oporba definirati sastav Vlade?

>> Matica Hrvatska: Nismo iznajmili dvoranu za skup nacionalista; HČSP: Otkazali su dvoranu nakon kritika

'Temeljem Zakona o javnom okupljanju donio sam to rješenje, svi elementi su ispunjeni i to je bio razlog rješenja, a sukladno zakonu, njihovo pravo je da se žale Upravnom sudu RH', rekao je Ostojić.

U Ostojićevom rješenju navodi se da je organizator u skupove uključio i sudionike i predstavnike profašističkih i nacionalističkih stranaka, organizacija i pokreta, kao i da postoje pozivi građanskih inicijativa koje pozivaju na prosvjed protiv skupa u organizaciji HČSP-a. Stoga, navodi ministar u obrazloženju odluke, postoji utemeljena vjerojatnost da bi održavanje mirnog okupljanja i javnog prosvjeda uz sudjelovanje pripadnika navedenih profašističkih organizacija izazvalo uznemirenost kod većeg broja građana te dovelo do nasilja i ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira'.

Ostojić je novinarima, upitan hoće li ipak povećati broj policajaca u Zagrebu, rekao da ne vidi razloga. 'Predviđeno je bilo 150 ljudi, a imamo povjerenje da će PUZ sve uredno odraditi, sukladno zakonu', dodao je.

Na pitanje očekuje li ipak, unatoč zabrani, dolazak pripadnika ekstremnih desnih stranaka, Ostojić je odgovorio kako se to uvijek može dogoditi 'ali upravo zato postoji policija da to riješi'.

'Generali ne žele da se njihova imen a koriste u prosvjedima'

Dodajmo ovome da su nam odvjetnički timovi generala Markača i Gotovine izjavili da se generali, kao i više puta dosad, ograđuju od bilo kakvih političkih skupova i ne dopuštaju da se njihova imena koriste u prosvjedima.  (D.B./Hina)