Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglas

Umirovljenici i stariji od 65 godina, u 2024. putujte vlakom besplatno

PR
PR Foto: PR
Od 1. siječnja 2024. počinje provođenje pilot-projekta besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina koji im omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske.

Ovaj pilot-projekt omogućava da umirovljenici i osobe starije od 65 godina besplatno putuju vlakom u svrhu svakodnevnih i povremenih putovanja, npr. jednodnevnih izleta, posjeta događanjima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i drugih putovanja, a provodit će se do 31. prosinca 2024. godine.

PR PR (Foto: PR)

Pravo na besplatan prijevoz umirovljenici i osobe starije od 65 godina ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza i kupljenog profila po cijeni od 2,65 €. Za ostvarivanje prava na profil umirovljenik treba predočiti ispravu o primanju mirovine HZMO-a i identifikacijski dokument, a osoba starija od 65 godina identifikacijski dokument.
Od 1. do 15. siječnja 2024. umirovljenici mogu besplatno putovati uz predočenje rješenja HZMO-a o mirovini ili odreska mirovine i identifikacijskog dokumenta, a osobe starije od 65 godina uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Od 16. siječnja 2024. umirovljenici i osobe starije od 65 godina trebaju imati pametnu karticu s kupljenim profilom.

PR PR (Foto: PR)

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina koje imaju pametnu karticu HŽ Putničkog prijevoza, na blagajni trebaju kupiti profil za besplatna putovanja po cijeni od 2,65 € koji će vrijediti do kraja 2024. godine.

Više informacija o ostvarenju prava na besplatan prijevoz možete pronaći na linku. 

Realizacija ovog pilot-projekta ima socijalnu komponentu jer će se njegovim provođenjem olakšati financijska situacija umirovljenika i osoba starijih od 65 godina. Uz ulaganja u željezničku infrastrukturu i vozni park ovim projektom, nastavlja se poticanje korištenja željezničkog prijevoza.

 

PR PR (Foto: PR)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene