Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osječanin u konkurenciji

'Živim svoj san na Zemlji, a sanjam svoj život na Marsu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najpoželjniji posao na svijetu je trenutačno astronaut u doživotnoj misiji na Marsu. 25 000 konkurenata se bori za jedno mjesto, a bit će ih četvero. Među njima možda bude i jedan Hrvat. Njihov život na Marsu trebao bi biti sniman i na Zemlji prikazivan kao reality show.

Potraga za životom na Marsu počinje na Zemlji. A na Zemlji su do ovog trenutka pronašli 100 000 mogućih Marsovaca. Među njima i 33-godišnjeg Hrvata, geofizičara Ivana Lehockog iz Osijeka.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

'Zašto želim otići na Mars? Da bih ostvario san ljudske rase da istraži Crveni planet. Pa evo me dragi Zemljani, živim svoj san na Zemlji, a sanjam svoj život na Marsu', kaže Ivan Lehocki, geofizičar iz Osijeka.

Prijavio se za život na Marsu jer mu je to san iz djetinjstva. Do kraja kolovoza očekuje se pola milijuna sanjara.

>>Ovi dečki iz Hrvatske žele kartu za Mars u jednom pravcu!

U travnju je nizozemska neprofitna organizacija pozvala sve starije od 18, visine između 157 i 190 centimetara koji govore jedan od 11 najčešćih svjetskih jezika, da razmisle bi li se preselili na Mars. Lansirali bi dvije žene i dva muškarca, 2022. godine.

Bit će rizika kad pošalju ljude na Mars. Nema kisika, nema vode, nema hrane, ima radijacije, temperatura je minus 63 stupnja, a marsovska prašina lako moguće, smrtonosna. 'Budite sigurni da ću se truditi najviše što mogu da Mars učinim novim domom za sebe i za cijelu ljudsku vrstu', kaže Ivan Lehocki.

Nakon prvog lansiranja, nastavili bi slati po četvero sretnika svake dvije godine. 2015. bi trebala početi sedmogodišnja obuka za astronaute. U opasnom okruženju svaki imalo budući roditelj bi se morao upitati je li ovo baš pravo vrijeme i mjesto za djecu.

Povratka na Zemlju nema jer će astronauti izgubiti dio koštane i mišićne mase bez koje više u Zemljinom gravitacijskom polju ne bi mogli živjeti. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene