Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani ogorčeni

Hoće li Osijek i dalje biti zeleni grad: Zašto grad na Dravi ostaje bez svojih stoljetnih stabala?

Sječa stabala u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr)
Sječa stabala u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Žana Gamoš (Foto: Dnevnik.hr) Žana Gamoš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sječa stabala u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) Sječa stabala u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Osijek (Foto: Dnevnik.hr) Osijek (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sonja Mikulić Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Hrvatski grad koji je nekada nosio titulu Zelene vrpce danas ostaje bez svojih stoljetnih stabala.

Osječani su ogorčeni na gradske vlasti - tvrde da im grad oduzima parkove, mjesta za odmor i igru s djecom. A te vrijednosti im oduzima osječka tvrtka koja je zadužena za taj dio posla i to po naredbi Grada.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

Osječki parkovi sve su rjeđi, a građani sve ogorčeniji. Upravo zbog toga pozivaju Grad da stane s rezidbom kako bi i dalje nosio titulu zelengrada.

Ove godine uklonjeno je 205 stabala, a kako bi pokazali svoje žaljenje, građani su osnovali i facebook grupu "Patuljasta rapsodija" koja broji više od 2000 članova.

''Naravno da boli, da smeta kada se gleda sve to rezanje. Definitivno bi htjela da ukoliko se stablo odsječe da se zasadi novo istog tipa, ne patuljasto'', kaže Svjetlana iz Osijeka.

''Visoka stabla su većinom radi proizvodnje kisika, radi održavanja temperature nižom u gradu'', rekla je Sonja Mikulić, članica Facebook grupe ''Patuljasta rapsodija''.

Struka ipak smatra da posao nije dobro odrađen. ''Da se pristupilo liječenju na vrijeme više stabala bi bilo očuvano i danas se ne bi trebalo postupiti sanitarnoj rezidbi'', kazala je Alka Turalija s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

O ovoj temi razgovarali smo sa Žanom Gamoš, zamjenicom gradonačelnika Osijeka.

Zašto se sijeku stabla?

Pogledajte ovu ljepotu, ovo zelenilo, ovaj park u centru grada. Osijek je grad u parku. Sijeku se stabla koja su opasna, trula, suha ili su neizlječivo bolesna. Jedna od naših najvažnijih zadaća kao gradske uprave grada Osijeka je brinuti o sigurnosti naših građana. Upravo na ovaj način brinemo o tome da ne dođe do ozljeda uslijed stabala koja nisu sigurna.

Sječa stabala izazvala je revolt građana. Je li revolt opravdan?

Ne bih rekla da je riječ o revoltu nego o visokoj, natprosječnoj razini građanskog aktivizma koji je prisutan u našem gradu. I u osječkim osnovnim školama od prošle godine učenike kroz izvannastavne aktivnosti građanski odgoj i obrazovanje učimo kako biti aktivan građanin. Ovo je jedan primjer iz prakse gdje Osječani pokazuju da demokraciju, komunikaciju i građanski aktivizam poznaju i koriste na iznimno visokoj razini.

Što je grad činio da preventivno brine o tim pakovima?

Grad Osijek brine o svojim parkovima. Parkovi su ponos našega grada. Grad Osijek je osnovao povjerenstvo za horikulturu i krajobrazno uređenje koji čine isključivo stručnjaci iz područja agronomije, šumarstva i naravno da smo uključili naše građane kao predstavnika udruge Zeleni Hrvatske. Ne sijeku se stabla na način da netko ugleda stablo i kaže ne sviđa mi se, idemo ga se riješiti. Ovdje je riječ o procesu koji podrazumijeva uključivanje struke.

Je li se moglo na vrijeme liječiti kako ne bi došlo do uklanjanja?

Grad Osijek kroz povjerenstvo i rad tijekom cijele godine vodi brigu o prevenciji i zdravlja stabala i sigurnosti naših građana. Svi itekako vodimo brigu o našem zdravlju…

Ali činjenica je da je zelenih površina sve manje.

Ne bih se složila. Osijek danas i u budućnosti bit će sve zeleniji.

Ali da nije tako građani ne bi izlazili van.

Ovdje je pozitivna reakcija naših sugrađana jer je grad Osijek u zadnje dvije, tri godine ozbiljno shvatio problem starih stabala koja se nalaze u gradu i koja ugrožavaju sigurnost naših građana.

Znači, i dalje ćete nastaviti sjeći stabla?

Grad Osijek će i dalje nastavljati obnavljati zeleno bogatstvo našega grada. Do prije par godina godišnje se sadilo 200-injak novih stabala. Prošle smo godine posadili 760 novih stabala. Ove godine planiramo više od toga.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene