254 tisuće ljudi u Hrvatskoj još uvijek nema mogućnost priključenja na sustav javne vodoopskrbe. Najviše takvih kućanstava je u selima oko Knina, no ništa bolja slika nije ni u zaleđu Zadra.

Galerija Voda u zabačenim selima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Voda u zabačenim selima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Voda u zabačenim selima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Voda u zabačenim selima (Foto: Dnevnik.hr) - 4

U srcu plodnih Ravnih kotara, na 20-ak kilometara od Zadra, kao da je vrijeme stalo. Pitku vodu stanovnici čekaju nekoliko desetljeća.

"Ovdje gdje je ograđeno je trebala doći voda, ali je umjesto vode došao rat", rekla je gospođa Sofija.

Iako je pola posla već bilo napravljeno. Naime, priključci za vodu postoje. Vodu dobivaju pomoću pumpe u podrumu. Problem nastaje kada nestane električne energije koja je potrebna za rad pumpe.

"Voda je život! Lakše bi bilo biti bez struje, bez svega, nego bez vode", rekao je gospodin Nikola Jurica.

Voda, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Svijet suočen s nevidljivom krizom resursa ključnog za život, a mi i dalje vjerujemo da ga imamo na bacanje

Denis Barić (Foto: Dnevnik.hr) Ne jenjava bura zbog golemih računa: "To je kao da su u 15 dana već potrošili godišnju količinu vode!"

No u istom selu, ima i onih koji vodu iz vodovoda više nisu htjeli čekati pa su uzeli stvar u svoje ruke! Ante Stipčević je dao 10.000 kuna kako bi mogao imati pitku vodu. Gradu je dao 6 tisuća kuna, a 4 tisuće kuna su pripale Vodovodu.

Gradonačelnik i njegovih dvoje zamjenika nisu bili u uredu jer, kako kažu, rade. Gradonačelnik je bio na poslovnom putu u Zagrebu, a zamjenici na terenu. U kratkom telefonskom razgovoru gradonačelnik je poručio da se na rješavanju problema vodoopskrbe radi. Projektna dokumentacija je gotova, čeka se izdavanje dozvola, a sve je to u koordinaciji s Hrvatskim vodama.

Odgovorili su nam iz Hrvatskih Voda: "Po dobivanju građevinske dozvole investicija će biti uvrštena u Plan upravljanja vodama Hrvatskih voda te će se po završetku postupka javne nabave započeti s gradnjom što se očekuje početkom 2020. godine."

Iz Hrvatskih voda dodaju kako su u ovoj godini u pripremi projekti javne vodoopskrbe "teški" 80 milijuna kuna. Međutim, premalo se novca za njih uzima iz europske blagajne. Ministar regionalnog razvoja i EU fondova, Marko Pavić, tvrdi kako su upravo europski fondovi tu da omoguće bolji standard naših građana.

Ministar Pavić je optimističan i dodaje: "Još ćemo milijardu eura ugovoriti projekata aglomeracije koje provodi Ministarstvo zaštite okoliša, i Hrvatske vode."

U posljednjih 6 godina ugovoreno je 46 infrastrukturnih vodno-komunalnih projekata, a novac iz europske blagajne čeka se za njih još petnaest. No, ni država ni Europa po novac ne mogu bez da se u priču uključe općine i gradovi. Kao nositelji projekata.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju