Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otočani šokirani

Ne jenjava bura zbog golemih računa: "To je kao da su u 15 dana već potrošili godišnju količinu vode!"

Denis Barić (Foto: Dnevnik.hr)
Denis Barić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Voda teče iz slavine (Foto: Dnevnik.hr) Voda teče iz slavine (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Denis Barić (Foto: Dnevnik.hr) Denis Barić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Peticija za istu cijenu vode (Foto: Dnevnik.hr) Peticija za istu cijenu vode (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Potpisi građana (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Visoki računi za vodu na otoku Kapriju kod Šibenika, koji dosežu i do 18 tisuća kuna, i dalje su glavna tema među otočanima!

Kaprijani tvrde da im je nezakonito naplaćen prijevoz vode do otoka. Potpisuju i peticiju, prikupljeno je 249 potpisa, i više negoli je stanovnika na tom otoku. Traže sastanak u Gradu Šibeniku, a za pomoć su se obratili resornom ministarstvu i Hrvatskom otočnom saboru.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Zašto je otočanima naplaćen prijevoz vode pokušalo se tijekom dana doznati u šibenskom Vodovodu, no u Vodovodu i odvodnji tvrde kako su račune kreirali prema Zakonu o otocima. Iz Hrvatskog otočnog sabora kažu - taj se zakon krši.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić u Zadru je razgovarala s predsjednikom Hrvatskog otočnog sabora Denisom Barićem.

"Prema računima koji su Kaprijani dobili, njima je uračunat prijevoz i ispada kao da su oni već potrošili godišnju količinu vode, a to je nemoguće", smatra Barić. Navodi da je Zakon o otocima donesen krajem prosinca prošle godine, a Pravilnik po kojem se voda raspoređuje na snagu je stupio 17. srpnja ove godine. "Nemoguće je da je potrošena ta količina za osobne potrebe u 15 dana, a za koje je izdan račun", dodao je.

Iz Vodovoda im rekli da plate samo dio računa

Stanovnike otoka šokirali su računi, Barić smatra da bi za to netko trebao odgovarati. "Ako vi dobijete račun od 18.000 kuna i da ga morate platiti, a niste tu vodu potrošili - ljudi su šokirani i netko za to u šibenskom Vodovodu treba odgovarati. Oni su kod izdavanja računa trebali pročitati zakon i konkretan Pravilnik o načinu isporuke i naplate vode", kazao je.

Navodi da je obavijestio Ministarstvo regionalnog razvoja. "Razgovarao sam s ministrom Markom Pavićem, upoznao sam ga s cijelom situacijom i dogovorili smo se da će do kraja mjeseca biti organiziran sastanak otočnih mjesnih odbora koji su proglašeni specifičnim područjem i tema će biti voda", najavio je Barić i dodao da će na sastanak biti pozvani i gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave pod koje potpadaju ti otoci. "Ovo je vid kršenja ustavnih i ljudskih prava i nadam se da će Vodovod u Šibeniku malo to razmotriti", zaključio je.

Kaprijani su se žalili šibenskom Vodovodu, a tamo im je rečeno da plate samo potrošenu vodu s računa, bez troškova prijevoza. To bi značilo da Vodovod, u jednu ruku, priznaje pogrešku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene