Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Važno je da se i kroz presudu vidi što se stvarno dogodilo u Hrvatskoj', rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić prije presude za genocid u Hrvatskoj koja će sutra biti izrečena u Haagu.


Ministar pravosuđa Orsat Miljenić presudu Međunarodnog suda pravde pratit će u Haagu. Prije svog odlaska dao je izjavu u kojoj je izrazio nadu da 'će pravda pobijediti'.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Mi smo u Hrvatskoj ubijani, odvođeni u logore gdje smo mučeni i nikome ništa' Slika nije dostupna Tko je donosio odluke o hrvatskoj tužbi - 58 političara, špijuna, odvjetnika, diplomata

Na pitanje je li zadovoljan argumentima koje je iznio pravni tim i poslom koji je Hrvatska učinila, Miljenić je odgovorio: 'Apsolutno. Bitno je da je ovo posao na kojem su radile sve hrvatske Vlade d 1999. kada je podnesena tužba, do 2015. Sudjelovali su svi stručnjaci tijela državne uprave i šire. Imali smo dobar pravni tim. Prema svemu što znam posao je napravljen odlično i nije se moglo ništa puno više napraviti. Tome svjedoči kontinuitet i to da nitko u ovih 15 godina nije ni jedna Vlada nije ništa bitno mijenjala.'

Izricanje presude pratite u utorak od 10:00 uživo na Novoj TV i Dnevnik.hr-u. Specijalnu emisiju Presuda za genocid vodit će Marija Miholjek, a uživo u program uključivat će se Ivana Petrović iz Haaga, Mislav Bago s Markovog trga i Andrija Jarak iz Beograda.

Napominje da moramo biti svjesni da ovaj sud ne odlučuje o individualnoj krivnji i da će Hrvatska inzistirati da se procesiraju svi ratni zločini na najvišoj razini.

Stiže nova prilika za Hrvatsku i Srbiju!

'Očekujem da pravda pobjedi. Važno je da se i kroz presudu vidi što se stvarno dogodilo u Hrvatskoj, tko je bio žrtva a tko agresor, da se vidi da smo bili napadnuti od strane Srbije, tada je bila i Crna Gora, da su u Hrvatskoj počinjeni strašni zločini i da za to postoji odgovornost', kaže Miljenić.

Podsjetimo, nova stranica hrvatske povijesti bit će ispisana u utorak ujutro. Tada će Međunarodni sud pravde u Haagu presuditi u tužbi za genocid koju je Hrvatska uložila protiv Srbije.

Presuda je konačna i obvezujuća, te nema prava žalbe na nju. Ivana Petrović za Dnevnik Nove TV komentirala je njezinu veliku važnost: 'Prije svega, rasvijetlit će neke činjenice kojima se dosad politički nerijetko manipuliralo, a jednako tako, vrlo je bitna jedna stvar - Hrvatska je na dobitku s ovom presudom, kakva god ona bila, po osnovi same tužbe. Jer u trenutku kad se 2008. godine Međunarodni sud proglasio nadležnim za sudovanje Hrvatske protiv Srbije za genocid, u tom trenutku je pao stvarno i pravno mit o građanskom ratu. To je sud koji je zadužen samo za sporove među državama i da je on procijenio da je 1991. godine u Hrvatskoj bio građanski rat, on se ne bi proglasio nadležnim za to sudovanje. Druga stvar, s kojom se također u svrhu političke relativizacije cijele ove priče ovih godina govorilo je status tužbi. To jesu dva odvojena pravna akta, ali stvarna tužba je samo jedna - tužba Hrvatske protiv Srbije za koju se sud proglasio nadležnim, a srbijanska protutužba je jedan normalan legitiman pravni mehanizam na koji svaka zemlja koja je tužena pred Međunarodnim sudom, nakon što on proglasi nadležnost, ima potpuno pravo.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju