Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVJEDOČIT ĆE I BOŽINOVIĆ

Potvrđena optužnica u aferi dnevnice, Tomislav Saucha ustvrdio: "Dokazat ćemo da na nalozima nisu moji potpisi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je potvrdilo osnovanost optužnice protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i njegove tajnice Sandre Zeljko u tzv. aferi dnevnice.

Tomislav Saucha izjavio je nakon sjednice da na spornim nalozima nisu njegovi potpisi. "Naravno da nisu to moji potpisi, to ćemo dokazati", poručuje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera dnevnice Carrie Bradshaw u Banskim dvorima: "U stanu smo pronašli impozantnu količinu cipela, po mojoj procjeni vrijede 40.000 kuna" Slika nije dostupna Šteta milijun kuna Grafolozi potvrdili svoj raniji nalaz u suđenju u Aferi dnevnice: "90 posto potpisa vjerojatno je Sauchino"

Kaže da će ostati saborski zastupnik, bez obzira na suđenje. Njegov odvjetnik Darko Maržić napomenuo je kako raniji argumenti njegove obrane i dalje stoje, a osvrnuo se i na grafološko vještačenje.

"USKOK-u je dovoljno to što imaju vještačenja, a ono je po nama užasno loše, osobito ovo posljednje, za koje sam rekao da je to radio pristran vještak."

Mažić tvrdi da Saucha nije mogao to izvesti te da se svatko potpisuje različito, odnosno da se nitko ne potpisuje uvijek na isti način. Na pitanje tko je onda potpisao, kaže: "Baš me briga."
Mažić ne misli da će se na početak suđenja dugo čekati.

Na popisu svjedoka obrane nalazi se 20-ak osoba, na USKOK-ovu popisu bit će njih 50-ak, među njima i bivši predstojnik Ureda premijera Davor Božinović.

Optužnica u aferi dnevnice

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna.

U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom "krunskom svjedokinjom" u tom slučaj.

No, nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Sauchi i Zeljko prijete bezuvjetne zatvorske kazne

Istraga u ovom slučaju najprije je poreknuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko.

No, istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu prošle godine kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No, Saucha je odbacio sumnje da ga je netko "kupio", pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

I u novoj optužnici Saucha i Zeljko se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne. (MT/Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene