Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločin protiv civila i ratnih zarobljenika

Optužnica za ratni zločin na sisačkom području

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog ratnog zločina u Sisku i na Banovini osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) nakon istrage je pred osječkim Županijskim sudom podignulo optužnicu protiv 49-godišnjeg Vladimira Milankovića i 53-godišnjeg Drage Bošnjaka.

Milanković je optužen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te protiv ratnih zarobljenika, a Bošnjak zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. U tim su zločinima ukupno 24 žrtve. Milanković odgovara za sve žrtve, a Bošnjak za dio, njih osam.

U priopćenju za javnost, u kojem navodi samo inicijale optuženika, ŽDO napominje kako se okrivljenom Milankoviću stavlja na teret da je od srpnja 1991. do lipnja 1992. kao zapovjednik policijskih snaga na širem području Siska i Banovine i kao zamjenik načelnika sisačke Policijske uprave bio ovlašten za izdavanje zapovijedi pripadnicima svih policijskih postrojba i odgovoran za poštivanje i primjenu ratnog i humanitarnoga međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila na tom području i za humano postupanje prema ratnim zarobljenicima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kršenje ženevskih konvencija Dvojica hrvatskih državljana optužena za ratni zločin: Ubili sedmero civila, ranili trudnicu? Slika nije dostupna U selu Mratovo Dvojac optužen za ratni zločin: Tukli i zlostavljali slijepog civila 1993.

Nespriječavanje nezakonitih postupanja

Tereti ga se da je, protivno pravilima međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila i odgovornosti zapovjednika za postupke svojih podređenih za vrijeme oružanog sukoba, iako je bio dužan, nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja (nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje) spriječe, suzbiju i kazne.

Optužen je da je, koristeći se svojim ovlastima, sprječavao poduzimanje potrebnih mjera i radnji nužnih za utvrđivanje izravnih počinitelja i na taj način odobravao nezakonite radnje sebi podređenih pripadnika navedenih postrojba te ih ohrabrivao da poduzimaju takve radnje. Pritom je i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na pojedine civilne osobe te naredio protuzakonita zatvaranja većeg broja civila srpske nacionalnosti, navodi se u optužnici. U opisanim postupanjima usmrćene su 24 osobe.

Predloženo produljenje pritvora

Okrivljeni Bošnjak je u drugoj polovici kolovoza 1991., tijekom obrane šireg područja Siska i Banovine od oružanih napada paravojnih formacija pobunjenog dijela lokalnog srpskog stanovništva i njemu pridruženih snaga JNA, kao pripadnik specijalne jedinice policije 'Vukovi' sisačkog PU-a, zajedno s više zasad nepoznatih pripadnika te postrojbe, radi zastrašivanja i osvete građanima Siska srpske nacionalnosti, suprotno odredabama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, organizirao i predvodio skupinu nepoznatih pripadnika navedene postrojbe s kojima je neovlašteno lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao osobe srpske nacionalnosti, pa je tako usmrćeno osmero civila, što je dio od 24 žrtve.

Protiv okrivljenika je predloženo produljenje pritvora zbog posebno teških okolnosti pod kojima su djela počinjena. Treći okrivljenik u tom predmetu, tadašnji načelnik PU-a Đuro Brodarac, preminuo je 13. srpnja pa je kazneni postupak protiv njega obustavljen. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene